Üzleti tippek

Soha nem volt ennyi végelszámolás

admin
admin

2011. 08. 31. 12:09

Az Opten becslése szerint idén 20 ezer fölé nõhet a cégekkel szembeni végelszámolások száma. Tavaly egész évben 13 685 ilyen eset volt.

Rekordot döntöttek a végelszámolások Magyarországon: augusztus 28-ig 15 205 céggel szemben indult ilyen eljárás, míg tavaly egész évben ennél kevesebb, 13 685 esetben indítottak végelszámolást a tulajdonosok vagy a hatóságok a cégek bezárása érdekében – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

A közlemény idézi Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját, aki elmondta: a végelszámolások növekedési üteme az év elsõ felében volt rendkívül magas, akkor volt olyan hónap, amelyben az elõzõ évi azonos havi felszámolásoknál 70 százalékkal több cég bezárását kezdeményezték a tulajdonosok vagy a hatóságok.

“A jelenség csak részben magyarázható a gazdaság gyenge teljesítményével, hiszen a fizetésképtelenségi eljárások száma korántsem emelkedik ilyen ütemben” – mondta Csorbai Hajnalka, aki szerint a végelszámolások gyors növekedése mögött inkább a mérleget le nem adó cégekkel szembeni következetes hatósági fellépés húzódik meg.

Tavaly óta a cégek elektronikus úton kötelesek leadni megelõzõ évi üzleti eredményeiket, és azóta szankcionálja kényszer-végelszámolással a kötelességüknek eleget nem tevõ társaságokat a törvény. Az Opten adatai szerint 2009-rõl több mint 30 ezer cégnek nincs leadott mérlege, ehhez képest már nem is olyan sok az évi húszezer végelszámolás, amiben természetesen benne vannak azok a cégek is, amelyek bezárásáról kényszerbõl vagy józan mérlegelés után maguk a tulajdonosok döntenek – olvasható a közleményben.

A mérlegleadás elmulasztása miatti kényszer-végelszámolás elrendelése hosszadalmas folyamat, amit a tulajdonosok fellebbezésekkel lassíthatnak. A hiányzó mérleg miatt – felszólítást követõen – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felfüggeszti a cég adószámát. Ha a cég az ezt követõ 60 napon belül sem tesz eleget kötelezettségének, azaz nem tölti fel mérlegét, színre lép a cégbíróság, amely kezdeményezi a kényszer-végelszámolást. Az errõl szóló értesítés kézhezvétele után a cégnek 15 napja van arra, hogy feltöltse adatait és fellebbezzen. Ha ezt is elmulasztja, menthetetlenül bezárják – foglalja össze az Opten a szabályozást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.