Üzleti tippek

Hullanak az amerikai bankok

Már 67 bank ment csõdbe idén az Egyesült Államokban.

Az elmúlt héten éppen három ment csõdbe, az idén bezárt bankok száma így 67-re emelkedett. Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) hétvégi közleménye szerint Florida, Georgia és Illinois államban zártak be egy-egy bankot.

E három szövetségi állam vezeti a csõdbe jutott bankok száma alapján összeállított listát is. Az elsõ Georgia, ahol az újabb pénzintézettel együtt már 17 bankcsõdöt regisztráltak, a második Florida, ahol a héten felszámolt pénzintézettel 10-re emelkedett a tönkrement bankok száma, a harmadik Illinois állam 7 bezárt bankkal.

Az idén augusztus harmadik hetéig összesen 67 bankot számoltak fel Amerikában. Egy évvel korábban már 110 volt a banki csõdeljárások száma, a csõdhullám így apadni látszik. 2010 egészében 157 bankot, 2009-ben 140-et zártak be.

A csõdbe jutott bankokat az FDIC szanálja, majd vevõt keres rájuk, többnyire sikerrel. A héten felszámolt társaságok betétállományának további kezelésére is akadt jelentkezõ. A betéttulajdonosok vagyonát számlánként 250 ezer dollárig biztosítja az alap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik