Üzleti tippek

Áll a bál a Mol miatt

Damir Polancec korábbi gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes ügyvédje nyílt levélben tiltakozott amiatt, hogy Jadranka Kosor kormányfő találkozni akar a legfőbb ügyésszel a vesztegetési gyanúba kevert Mol ügyében.

Az index.hr honlapon közölt levélben Ante Nobilo úgy fogalmazott, hogy a találkozó éles ellentétben áll a büntetőeljárás érdekeivel, és sérti az igazságos eljáráshoz való jogot, mert Kosor tanúként, de akár gyanúsítottként is szerepelhet az Ivo Sanader korábbi miniszterelnök ellen folytatott eljárásban.

A horvát kormányfő kedden közölte, hogy találkozót kezdeményezett a horvát legfőbb államügyészi hivatal és kormánya képviselői között. A megbeszélést azért tartja szükségesnek, hogy kiderüljön, mit tehet a kormány a horvát nemzeti érdekek védelméért, miután a helyi médiában “nagyon komoly” találgatások jelentek meg arról, hogy vizsgálat folyik a magyar Mol olajtársaságot érintő vesztegetési ügyben.

A múlt év októberében állami és hivatali pénzekkel való visszaélés és hamis számlázás miatt börtönbüntetésre ítélt Polancec ügyvédje szerint egy jövőbeni tanú vagy gyanúsított informálása az ügyészségi vizsgálat részleteiről “határozottan sértené a büntetőeljárásra vonatkozó törvényt” és ügyfele jogait.

A levél részletesen taglalja, hogy Jadranka Kosor, mint a kormányzó párt elnökségének tagja azután szavazott az INA feletti irányítási jogok Mol részére történő átadásról, hogy informálták őt az összes vonatkozó tényről és részletről. Ugyanez a helyzet az INA gázüzletágának kiszervezésével is.

Miniszterelnök-helyettesi székében a kabinet szűkebb körű ülésein Jadranka Kosor több alkalommal is megvitatta a Mol és a horvát kormány közötti tárgyalások egyes szakaszait, és a kormány minden fontosabb Molra vonatkozó tárgyalási álláspontját jóváhagyta, akárcsak más miniszterek.

Jadranka Kosor a Horvát Háborús Veteránok Alapjának igazgatósági elnöke volt akkor, mikor az alap eladta az INA-részvények 7 százalékát a Molnak, amelynek következményeként a horvát állam tulajdona 51 százalék alá esett az INA-ban. A tulajdoncsökkenés nélkül nem is lett volna szükség újratárgyalni az INA irányítási struktúráját.

Az ügyvéd kifejti: Ivo Sanader miniszterelnök különleges felhatalmazása alapján Jadranka Kosor a kormány azon bizottságába tartozott, amely a Mol és a kormány között létrejött szerződések legutolsó változatait összehangolták, és azt a legapróbb részletekig vizsgálták. A kormány csak azután szavazhatta meg ezeket a szerződéseket, miután ez a bizottság jóváhagyta azokat, a tárgyalások legutolsó fázisában Jadranka Kosor személyesen vett részt a Mol képviselőivel folytatott tárgyalásokon.

A jelenlegi miniszterelnök – akkor még miniszterelnök-helyettesként – megszavazta a Mollal megkötött szerződés végleges szövegét, amelyet előzetesen Damir Polancec mutatott be részletesen. Ezután hatalmazta fel Polancecet, hogy aláírja azt a szerződést a Mollal, amit most vitásnak talál.

A nyílt levél utal arra, hogy miután Jadranka Kosor lett a miniszterelnök, személyesen vezette azokat a tárgyalásokat, amelyeken döntöttek a gázüzletág átvételének feltételeiről, s ha valami vitatható lett volna az addig aláírt szerződésekben, nem folytatta volna a tárgyalásokat. Kosor ebben az ügyben személyesen elnökölte a Mollal folytatott megbeszéléseket és támogatta a gáz keretszerződés módosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik