Üzleti tippek

Laptopját elveszítheti, adatait nem

Az utóbbi időben egyre gyakrabban érik sikeres támadások a nagyvállalatok, vagy éppenséggel a Világbank és a CIA rendszereit is. Az adatokra leselkedő legnagyobb veszély mégis a fizikai hordozó, például egy laptop elvesztése. Szerencsére az Office 365 online irodai szoftvercsomag megbízható megoldást jelent a problémára.

A Microsoft hosztolt irodai szolgáltatásával és az annak részeként rendelkezésre álló SharePoint Online-nal nem kell fontos dokumentumaink és személyes információink biztonságáért aggódnunk. Az Office 365 keretei között ugyanis a mind a SharePoint, mind az Outlook esetében központilag tárolhatjuk anyagainkat, amelyeket később bármilyen mobil eszközről elérhetünk és szerkeszthetünk. A Microsoft adatközpontjai gyakorlatilag folyamatos rendelkezésre állással működnek, és a tárhely méretére sem lehet panasz. A 10 gigabájtos alap ugyanis cégünk minden egyes SharePoint Online-felhasználója után további 500 megabájttal növekszik.

A kérdés persze így is az, hogy mennyivel nyújt többet ez a megoldás a fájlhordozásánál?

Fontos tudni, hogy amikor a dokumentumokat az Office 365 csomagban található SharePoint Online-nal szerkesztjük, azok nem másolódnak le az éppen használt eszközre. A webes felületen megjelenő szerkesztő ablak és annak funkciói, sőt maga a fájl is a szerveren marad. Így a dokumentumokból nem keletkeznek másolatok, amelyeknek annál bonyolultabbá válhat a verziókövetése, minél többen dolgoznak az anyagon.

Ami nincs, azt el sem lophatják

A megoldás egyik legnagyobb előnye, hogy ha elveszítjük azt az laptopot vagy mobil készüléket, amelyről dolgoztunk, a fájlok továbbra is biztonságban maradnak, hiszen az eszközökön egyik dokumentumról sem található másolat. Ráadásul a SharePointon tárolt anyagok biztonságát tovább erősíthetjük a jogosultságkezeléssel is: rajtunk múlik, hogy az egyes fájlokhoz melyik felhasználónak adunk hozzáférést, és ki kap lehetőséget a dokumentum szerkesztésére.

Természetesen az a felhasználó sincs tökéletes biztonságban, aki sárkányként őrzi laptopját , de online munkát végez, levelezik, cseveg rajta. A Microsoft az Office 365 online szolgáltatások tervezésekor kiemelt figyelmet fordított a biztonsági szempontokra, így már az alkalmazásokhoz való hozzáférés is 128 bites SSL/TSL titkosításon keresztül zajlik, hogy az információkat akkor se használhassák fel illetéktelenek, ha lehallgatják az adatátvitelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik