Üzleti tippek

Biogázerőmű épül Szegeden

admin
admin

2011. 06. 20. 11:37

Biogázerőmű épül Szeged határában. A közel 1,3 milliárdos beruházás alapkövét hétfőn rakták le.

EDF-Démász Zrt. többségi tulajdonában álló Zöldforrás Energia Kft. 1200 kW névleges kapacitású biogázerőművet épít az Szeged határában.

A létesítmény -, amelynek megépítését 625 millió forint uniós támogatás segíti – lesz az EDF-Démász Zrt. első megújuló energiát hasznosító erőműve – mondta Thierry Le Boucher a villamosenergetikai cég elnök-vezérigazgatója.

A szakember emlékeztetett arra, hogy az EDF-Démász Zrt. anyagilag is támogatta azokat a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) folyó alapkutatásokat, amelyeknek köszönhetően mezőgazdasági alapanyagokból gyorsabban és hatékonyabban állítható elő biogáz.

Fodor Zsolt, a Zöldforrás Energia Kft. ügyvezető igazgatója közölte, a projektcég társtulajdonosai a növénytermesztéssel foglalkozó Agroplanta Kft. és a Karotin Kft., a sertéstenyésztő Pigmark Kft., valamint az SZTE tulajdonában álló Deak Zrt.

A biogáz erőmű – melyet a tervek szerint decembere készít el a kivitelező Inwatech Kft. – évente 17 ezer tonna, a mezőgazdasági cégek által termelt silókukoricát és 19 ezer tonna, a Pgmark Kft. sertéstelepein keletkező hígtrágyát használ föl. Az éves szinten megtermelt – 3700 háztartás igényeit fedező – 7,39 Gwh villamosenergiát – a Mavir Zrt. vásárolja meg. A 6,94 Gwh hőenergiát a biogázerőmű fermentorainak és a Pigmark Kft. sertéstelepeinek fűtésére használják föl, s a Karotin Kft. terményszárítóját működtetik vele. Hozzátette: az erőműben keletkező rothasztott mellékterméket a növénytermesztő cégek hasznosítják természetes trágyapótlóként.

A beruházásnak köszönhetően éves szinte 16 ezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el – közölte az ügyvezető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.