Üzleti tippek

Drágább lesz dohányozni

Rossz idők köszöntenek a dohányosokra, több lépcsőben nő a dohánytermékeket sújtó minimális adó szintje. A dohány adója jobban nő majd, mint a cigarettáé.

A cigaretta minimumadója a jogszabály kihirdetését követő 45. napon közel 2,4 százalékkal emelkedik, majd jövő év január, illetve július elsején újra és újra hasonló mértékben megemelik – derül ki a kormány frissen benyújtott törvényjavaslatából.

A fogyasztási dohány (pipadohány, cigarettadohány) minimumadója a kihirdetést követő 45. napon 6 százalékkal, majd jövő év január elsején közel 9 százalékkal emelik, július elsején pedig 11 százalékkal.

A kormány indoklása szerint a cigaretta esetében az uniós irányelv 2018-ra meghatározott egy minimális adótartalmat, melyhez történő fokozatos közelítés miatt a cigaretta mennyiségi és minimum adójának emelése vált szükségessé. Másrészt a dohánytermékek piacán a 2010-es évben olyan átrendeződés ment végbe, és 2011 folyamán is olyan piaci folyamatok zajlanak, amelyek veszélyeztetik a költségvetési bevételek tervezett alakulását.

A dohány adójának fokozottabb emelése a “fogyasztási dohánynak a cigarettával szembeni, a fogyasztás összetételére negatív hatással bíró árelőnyének csökkenéséhez vezethet” – véli a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik