Üzleti tippek

Pofára esnek a vendéglátósok

Az éttermek, a fürdők és más szolgáltatók is kénytelenek lesznek együttműködni a Széchenyi Pihenőkártyát elfogadó szálláshelyekkel, ha bevételhez akarnak jutni. A vendégek ugyanis egyelőre csak a szállásadóknál fizethetnek majd a kártyával.

Ha a vendéglátósok nem kötnek sürgősen szerződést egy-egy szálláshellyel arról, hogy aki náluk eszik, az a szállodában fizethesse ki a menüt, akkor üzletektől eshetnek el – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján. Ennek az az oka, hogy a júliustól bevezetésre kerülő Széchenyi Pihenőkártyát egyelőre csak a szálláshelyek fogadhatják majd el.

Nem így volt ez az üdülési csekkel, amellyel a vendég az éttermekben, a fürdőkben és még számos helyen közvetlenül fizethetett. A jövőben érheti tehát meglepetés az üdülőt is, ha nem a szálloda éttermében szeretne enni, és pihenőkártyájával rendezné a számlát. Csak a szálláshelyen fizethet ugyanis, és csak akkor, ha a két hely előzetesen megegyezett erről.

Kérdés, hogy ha a szálláshelynek van saját étterme, akkor miért kötne szerződést egy másik vendéglátóhellyel. Hiszen neki az a legjobb, ha aki nála lakik, az nála is eszik. Hacsak nem a közvetítői díjban látnak majd akkor fantáziát a szállodák, hogy megérje nekik a saját konyhájuk mellett másokét is ajánlani. Ki fog derülni. Az biztos, hogy a közvetítői díjnak most semmi nem szab határt, s egyelőre a Nemzetgazdasági Minisztérium sem tervezi, hogy maximálja. Viszont ha menet közben olyan jelzéseket kapnak, hogy túl nagy sápot szednének a szállodák, akkor sor kerülhet erre is.

Átmenetileg tehát a szálláshelyek fognak diktálni. A vendéglős és a többi szolgáltató üzletet veszít, ha nem szerződik velük. Akkor is pórul járhat azonban, ha szerződik, és a közvetítői díjat nem, vagy csak nehezen tudja kitermelni. De mindez hamarosan megváltozhat. A most 300 ezer forintos kerettel meghirdetett szálláshelyfizetéshez kötött kártya ugyanis csak az első az új cafetéria-elemek közül. Talán a jövő év közepére megjelenhetnek azok a Széchenyi Pihenőkártya elemek is, melyekkel önmagában a vacsorát vagy a fürdőzést is kifizethetjük majd.

Sőt, nem kizárt, hogy az utazást is, amit üdülési csekkel eddig le lehetett rendezni, a pihenőkártyával azonban nem lehet. A MÁV legalábbis szeretné elérni, hogy vasútjegyet is lehessen majd venni a kártyával.

mire lesz használható a Széchenyi pihenőkártya?

A kormányrendelet szerint a pihenőkártya a következő szolgáltatásokra lesz igénybe vehető:
a) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 55.10., 55.20., 55.30., 55.90.),
b) éttermi és mozgó vendéglátás (TEÁOR 56.10.),
c) belföldi utazásszervezés (TEÁOR 79.12.-ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése),
d) egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR 86.90.), e) előadó-művészet (TEÁOR 90.01.),
f) múzeumi tevékenység (TEÁOR 91.02.),
g) növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 91.04.),
h) vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR 93.21.),
i) máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR 93.29.),
j) fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 96.04.),
k) testedzési szolgáltatás (TEÁOR 93.13),
l) egyéb sporttevékenység (TEÁOR 93.19-ből verseny- és lovaglóistállók tevékenysége).
A b)-l) szolgáltatások csak szálláshely-foglalással együttesen vehetők igénybe a kártyával.
Kimaradtak például az üdülési csekkel eddig fizethető önálló utazási szolgáltatások (vonat, busz, hajó), az autópályadíj, a belföldi utasbiztosítás önállóan, az internet-előfizetés.

Azok a szálláshelyek, amelyek szeretnének elfogadóhellyé válni, szerdától online regisztrálhatnak a kártyakibocsátó OTP oldalán, vagy érdeklődhetnek a 06-1-429-7400 telefonszámon. Első körben azok a szálláshelyek rúghatnak csak labdába, akik rendelkeznek POS terminállal, de hamarosan a terminál nélküli, internetes kártyaelfogadás is megoldott lesz. Sőt a Nemzetgazdasági Minisztérium arra is ígéretet tett, hogy az internettel sem rendelkező szállásadók sem maradnak ki – nekik később telefonos fizetési lehetőséget biztosítanak majd (call centeren keresztül).

A Magyar Turizmus Zrt. azt várja a Széchenyi Pihenőkártya bevezetésétől, hogy újra trendi legyen a belföldi nyaralás. A minisztérium is erre számít, na meg arra is, hogy a növekvő turisztikai kereslet új munkahelyeket teremt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik