Üzleti tippek

Adóalapot csökkent az államadósság mérséklés

A magánszemélyek által az Államadósság Ellen Alapba befizetett összegek a személyijövedelemadó-alapot csökkentik, míg a cégek költségként számolhatják el az oda utalt összeget – ez áll az Országgyűlés által frissen elfogadott törvényben.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jegyezte javaslatot az Országgyűlés 280 igen szavazattal, 57 nem ellenében fogadta el.

A hétfőn elfogadott kormány-előterjesztés a befizetések után járó adókedvezményeket veszi sorra. Eszerint a személyi jövedelemadó (szja) alapja csökkenthető az alapba történt befizetéssel. Az adóalapot úgy kell meghatározni, hogy az összevont adóalapból le kell vonni a családi kedvezményt, és hozzá kell adni a külön adózó jövedelmek adóalapját. Ha az adott évben nem elég az adóalap a kedvezményhez, úgy legfeljebb további négy év kedvezménykerete is felhasználható erre a célra.

A társasági adónál költségnek számít majd az alapba történt befizetés. Az egyszerűsített vállalkozói adónál (eva) az összes bevételt csökkenti a befizetés. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (ekho) adózóknál az ekhoalapból vonható majd le a kedvezmény, de csak csökkentett mértékben.

A szabályozás értelmében az szja 1 százalékáról való rendelkezés kibővül azzal, hogy az első – a civil szervezeteket illető – 1 százalék felajánlható lesz az alapnak is. (A Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos jogszabályok szerint 2011-ben még nem lehet a személyi jövedelemadóból az Összefogás az Államadósság Ellen Alap javára rendelkezni.)

Az ismertetett kedvezmények már az alapnak 2011-ben adott támogatások után is járnak.

Az alap létrehozásáról április elején döntött a kormány egy társadalmi kezdeményezés mellé állva, ugyanis az alap felállítását – egymillió forint kezdőtőke felajánlásával – Rédly Elemér győri katolikus plébános javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik