Üzleti tippek

Vezetőknek üzent a szövetségi kapitány

„Bármit csinálsz az életben, azt vagy profi szinten, vagy sehogy! „A vezetés a szívvel kezdődik, nem pedig a fejjel.” „Egy vezető számára elengedhetetlen, hogy önkritikus legyen.” – ezek a kijelentések nem Dale Carnegie egyik mesterkurzusán hangzottak el, hanem Kemény Dénes szájából. Endrei Juditnak a "Kemény üzenetek" címmel megjelent interjúkötetét a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának a gondolatai uralják.

A világszerte elismert sportszakember, akit május elején a vizes sportágak legnagyobbjait tömörítő Hírességek Csarnokának (ISHOF) lakói közéi iktattak be, mondhatni tollba mondta munkamódszerét, vezetői tapasztalatait a népszerű író és tévés személyiségnek, Endrei Juditnak.

Vezetőknek üzent a szövetségi kapitány 1

A férfi vízilabda-válogatottat megszakítás nélkül háromszor olimpiai győzelemre vezető kapitány csapatépítési, és -irányítási tanácsait, eredményes vezetői taktikáit akár a cégvezetők is megfontolhatják. Irányítsanak akár kisebb vállalkozást, akár multivállalatot, Kemény Dénes útmutatásai (mint például a jó vezető ismérveiről, a vezetői stáb és a csapat összeállításáról, a tervezés fontosságáról, a problémamegoldásról, a motivációról) egyaránt hasznosnak bizonyulhatnak számukra.

Endrei Juditnak az „aranykapitánnyal” folytatott beszélgetése során nemcsak végigkövethetjük Kemény Dénes szakmai pályafutását, hanem mélyebben is megismerjük annak a sportszakembernek az életét, hitvallását, családi hátterét, hobbiját, akit – kis túlzással – leggyakrabban ásványvizes palackkal a kezében látunk rohangálni a medence szélén. Sőt egyre-másra olyan megfontolandó és tanulságos üzeneteket „hint el” a válaszaiban, amelyekből szinte az élet minden területén meríthetünk.

„A krízishelyzetet is túl kell élni”, „Ha nem tanulunk, ha nem fejlődünk, akkor egyszerűen lemaradunk”, „Aki nem szereti eléggé a munkáját, az nem lehet sikeres”, „Rajtunk múlik, hogy fejlődjünk, és folyamatosan megújuljunk”, „A nagy eredmények eléréséhez szenvedély is kell.”, „A kudarcból könnyű tanulni.” – tanácsolja többek között a szövetségi kapitány. Ám ezúttal nem a „keménylegényeinek” egy meccs előtt, hanem az olvasóknak.

(Endrei Judit: Kemény üzenetek, Endrei Könyvek Kiadó, 2011)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik