Üzleti tippek

Nem lesz Zeppelin pláza

Az LMP fővárosi frakciója üdvözli a Fővárosi Bíróság keddi döntését, amiben megsemmisítette az V. kerületi Bécsi utcába tervezett Zeppelin pláza elvi építési engedélyét - közölte az ellenzéki párt sajtófőnöke.

Püspöki Gábor közleményében azt írta, remélik, hogy most már Rogán Antal (az V. kerület fideszes polgármestere) is felhagy azzal, hogy a beruházó érdekét támogatja a közérdek ellenében.
Emlékeztettek arra, hogy előző nap a Budapest Világörökségéért Alapítvány által indított perben a Fővárosi Bíróság megsemmisítette a Zeppelin pláza elvi építési engedélyét.

A döntés értelmében mind az V. kerületi, mind az illetékes – akkor közigazgatási, most kormányhivatal – jogszerűtlenül hozta meg döntését a beruházás elvi építési engedélyéről, mert nem kérte ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal véleményét – írták.

Az LMP a projekt nyilvánosságra kerülése óta tiltakozik a beruházás ellen. Az LMP fővárosi frakciója már kétszer javasolta, hogy az új közgyűlés bírálja felül elődje döntését, amivel megszüntette az egyik lebontani kívánt épület, a Fischer ház műemléki védettségét.

Mint írták, eddig minden alkalommal levették a napirendről a javaslatukat, amit most újra beterjesztenek a közgyűlés elé.

Álláspontjuk szerint módosítani kell a fővárosi szabályokkal ellentétes kerületi építési szabályzatot is, mert az abban szereplő “építészeti hangsúlyra” hivatkozva adott engedélyt az V. kerület a gigászi 50 méteres épületre. Ezen felül szükség van a kerület és a beruházó között, álláspontjuk szerint jogellenesen megkötött, és titkosan kezelt területrendezési szerződés újratárgyalására is – fűzték hozzá.

A bíróság döntése értelmében az UNESCO világörökségéhez tartozó, és védőzónájába eső terület valamennyi ingatlanán biztosítani kell az építészeti értékek védelmét. Tehát az egyedileg nem védett épületek sem bonthatók, mert az az egész terület értékét csökkentené – fogalmazott Püspöki Gábor.

A bíróság döntésével nyilvánvalóvá vált, hogy a beruházás újragondolására, új koncepcióra van szükség, melyet a nyilvánosság és az építész szakma bevonásával kell kialakítani – fogalmazott Püspöki Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik