Üzleti tippek

Miért nem kell félni a szoftverszolgáltatásoktól?

A szoftverszolgáltatások terjedését szerte a világon mind a mai napig számos félreértés hátráltatja, pedig a biztonság vagy a rendelkezésre állás szempontjából is jobban járhat a vállalkozásunk, mintha házon belül szeretnénk ugyanezt megoldani.

A vállalkozások szerte a világon gyakran tévhitek alapján döntenek a szoftverszolgáltatások bevezetése, vagy azok elvetése mellett, és az online szolgáltatásként árult szoftverekkel kapcsolatban a továbbra is biztonsági problémáktól, rejtett költségektől és adatmigrációs kihívásoktól tartanak – derül ki az amerikai Forrester Research felméréséből, amelyet több mint ezer európai és észak-amerikai informatikai vezető válaszai alapján készítettek.

A szolgáltatásként kínált szoftvermegoldások (angol kifejezéssel Software as a Service, azaz SaaS) látványosan fejlődtek az utóbbi évtizedben. Népszerűségük annak köszönhető, hogy a megtakarítások mellett gyors bevezetéssel és a “röghöz kötöttség” kiküszöbölésével kecsegtetnek.
Számos olyan vállalat van még azonban, amelyek valamilyen indokkal visszautasítják a szoftverszolgáltatások használatát. Az egyik leggyakrabban hangoztatott szempont a biztonság: az aggályok a Forrester szerint a fizikai biztonságtól az azonosságkezelésig minden területet érintenek. Gyakori aggodalmat okoz az egyes alkalmazások egymással való integrációja is, amely esetében a vállalatok sokszor kénytelenek igénybe venni egy harmadik fél szolgáltatásait.

Jobb, mint a saját

A Microsoft Office 365 irodai szoftver szolgáltatáscsomagja esetében ezek az aggodalmak teljességgel alaptalanok. Az irodai alkalmazások esetében a szolgáltatás esetleges kiesése sem olyan kulcsfontosságú, mint egy központi informatikai rendszer esetében, de természetesen a levelezés időleges kiesése is rengeteg kárt és bosszúságot okoz.

Miért nem kell félni a szoftverszolgáltatásoktól? 1Az Office 365 szolgáltatásai 99,9 százalékos rendelkezésre állást kínálnak, ami a legtöbb kis- és közepes vállalkozás esetén minőségi ugrást jelent. A leállások kiküszöbölése ráadásul a korábbi üzemeltetési költségek töredékéért valósítható meg.

Az Office 365 szoftverszogláltatásai teljes mértékben integráltak az asztali gépeken elérhető legnépszerűbb irodai alkalmazáscsomaggal, így a többi szoftverszolgáltatással ellentétben nincs szükség a fájlok konvertálására sem. Az asztali Office alkalmazással készült komplex dokumentumok például az összes formázás megtartásával oszthatók meg, illetve szerkeszthetők tovább online formában is. A szoftverszolgáltatás a regisztrációt és a szükséges programok telepítését követően azonnal használatba vehető, így nem kell felkészülni a hosszadalmas bevezetésre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik