Üzleti tippek

Cséfalvay: kiapadtak a banki források

Megkezdődött az uniós iparpolitikai miniszterek tanácskozása szerdán a Versenyképességi Tanács informális ülésén, Gödöllőn.

A tanácskozást előtt Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca államtitkára újságíróknak elmondta, hogy az ülésen a kis- és középvállalkozások számára elérhető nem banki finanszírozás lehetőségét járják körbe. Ennek szellemében vitatják meg a kereskedés előtti közbeszerzés lehetőségét a kkv-k számára, a kockázati tőke bevonásának lehetőségét, erősítését. Az államtitkár hangsúlyozta: a banki források kiapadtak Európában, a hitelintézetek a válság kitörését követően óvatosak lettek a kihelyezésnél, így nehezen tudnak forráshoz jutni a vállalkozások.

Cséfalvay Zoltán utalt arra, hogy az Európai Uniónak már van terve a kereskedelem előtti közbeszerzésről, amely pilot projektként (próba fejlesztésként) indulna, és megvitatják hogyan hozhatna ez a lehetőség áttörést a kkv-k finanszírozásában.

Remélhető, hogy olyan ötletek is felmerülnek majd a vitában, amelyek európai szinten alkalmazhatóak lesznek, illetve a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztésében is eredménnyel hasznosíthatóak – tette hozzá Cséfalvay Zoltán.

Rámutatott: le kell küzdeni a kisvállalkozások piacra jutása előtti az akadályokat is, bár azt is szem előtt kell tartani, hogy az európai vállalkozások kevésbé kockázatvállalók az amerikai versenytársaikhoz képest, ahol tanulási folyamatként kezelik a “cégbebukást” – mondta az államtitkár.

Antonio Tajani, az EU ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztos a tanácskozás előtt hangsúlyozta, hogy a kkv-k versenyképessége szempontjából fontos az innováció, amihez források kellenek, és ezek előteremtésének lehetőségét vitatják meg az informális ülés szerdai fordulóján.

OECD: kulcsfontosságú a kkv-k szerepe

Aart de Geus, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkár-helyettese az EU Versenyképességi Tanácsa szerdai gödöllői informális ülésén vett részt, és előadást tartott a kkv-k helyzetéről. Az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: nem a kormányoknak kell munkahelyet teremteni, mert akkor ők lennének a foglalkoztatók, és ehhez adókat kellene emelniük, ami nem lehet cél a számukra. A kormányoknak az a feladatuk, hogy megfelelő környezetet teremtsenek a kkv-k tevékenysége számára – tette hozzá.

A munkahelyek száma terén a nettó növekedést az OECD összes tagállamában a kis- és középvállalkozások tevékenysége eredményezi – emelte ki a főtitkár-helyettes.

A kkv-k tekintetében a kormányok feladata elsősorban az, hogy egyszerűsítsék számukra szabályozást, és olyan környezetet teremtsenek, amelyben hozzájuthatnak a számukra fontos finanszírozási formákhoz. Ez különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a bankok csökkentették a források kihelyezéseket, és vonakodnak a hitelezéstől, részben, mert Európában újratőkésítési folyamatot lehet tapasztalni. A kkv-k pénzellátásában a bankokon kívüli finanszírozási formákat kell megtalálni, ezek lehetnek a kockázati tőkealapok, a nyugdíjalapok, és más megtakarítási formák, ezekre kellene a figyelmet fordítani – elemezte Aart de Geus.

A magyar kkv-k helyzetéről kifejtette: az itteni kis- és középvállalkozásokat tekintve gyorsabban növekszik a hozzáadott érték az OECD-országok átlagánál, ez jó jel, viszont ez a fejlődés messzebbről indult, és a teljesítményük még nem éri el az OECD-országok átlagát. Rámutatott, hogy Magyarországon túl sok a mikrovállalkozás, gyakran ezek egyszemélyes cégek. A kihívás az, hogy jobb helyzetbe hozzuk ezeket a mikrovállalkozásokat, és biztatni kell őket arra, hogy bátran bővítsék tevékenységüket, ezzel beindulhat a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés – fűzte hozzá.

Aart de Geus kiemelte: a magyar kormány szorosan együttműködik az Európai Unióval és igen aktív a szabályok egyszerűsítésében és az adók csökkentésében. Ez két nagyon fontos dolog – húzta alá. Elmondta: a szerdai tanácskozáson megvitatták, a kormányok hogyan tudnának ezen a téren jobban tevékenykedni, és felajánlottak az OECD részéről egy olyan keretet, teljesítménybemutató rendszert (angolul scoreboard), amely felméri, hogyan lehetne pénzügyi forrásokhoz jutni az egyes országokban. Szeretnék, ha minden uniós tagország részt venne ebben a felmérésben, amellyel kialakíthatnának egy úgynevezett legjobb gyakorlatot a pénzforrásokhoz való jutásban – mondta végül Aart de Geus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik