Üzleti tippek

Semjén: kellenek a családi vállalkozások

Családi vállalkozások nélkül sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem lehet sikeres Magyarország - emelte ki Semjén Zsolt a témában rendezett szakmai tanácskozáson.

A kormányfő helyettese azt mondta, hogy speciálisan védeni és támogatni kell a családi vállalkozásokat, ez a nemzet érdeke is.
Semjén Zsolt azt kérte, hogy a családi vállalkozások fogalmazzák meg javaslataikat és juttassák el azt a kormányhoz, és egyben rendszeres párbeszédet ígért a kezdeményezések megvitatására. A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy a család fontosságát egy társadalomban semmi mással nem lehet helyettesíteni, a családot a társadalom nem tudja nélkülözni.

“Ha egy normális társadalmat akarunk, akkor ennek fundamentuma a család támogatása” – hangsúlyozta. Szerinte Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy fiktív cégeket “hoznak be”, vagy alapítanak, amelyeknek semmilyen érzelmi kötődésük nincs az adott cég tulajdonosához, majd kiszivattyúzzák a pénzeket, és csődbe döntik azokat.

Semjén Zsolt a családi vállalkozások esetében garanciális elemnek nevezte, hogy ahol nemzedékek munkája, presztízse felhalmozódik, azt nem fogják pillanatnyi pénzügyi, politikai vagy egyéb érdekek miatt kockára tenni, vagy áthelyezni a céget a világ másik felére. A családi cégek, vállalkozások nagyobb garanciát jelentenek a tisztességre és tartósságra, mint más konstrukciók – fogalmazott.

Felidézve a gazdaság növekedése érdekében tett kormányzati intézkedéseket külön szólt az örökösödési adó eltörléséről. Semjén Zsolt szerint, ha még ez is sújtja a családi vállalkozásokat, akkor a generációról generációra történő átadásnál mindig problémák merülnek fel. Ezért döntöttek a nagyobb vagyonok esetében is az örökösödési adó eltörlése mellett. Ez biztosítja, hogy a gazdasági növekedés töretlen legyen, és ezek a cégek nemzedékről-nemzedékre átöröklődjenek – mutatott rá.

Kiemelte: eltökélt szándékuk, hogy erős középosztály jöjjön létre, és támogassák a kis- és középvállalatokat, mert e nélkül nem tud működni egy normális társadalom. “A feladatunk az is, hogy nemzeti nagytőke tudjon létrejönni” – folytatta, hozzátéve: ez csak úgy valósulhat meg, ha az állam nem sarcolja meg generációról-generációra ezeket a cégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik