Üzleti tippek

A CIB-bel veszekszik a filmszakma

Az egyik legrégebbi magyar filmgyártó cég, a Tivoli-Filmprodukció Kft. ellehetetlenítésével vádolja a CIB Bankot a filmproducerek szövetsége. A pénzintézet állítja: tette a dolgát, amikor betétesei védelme érdekében zárolta a cég számláit. A cég és a bank másként értelmezi az MMKA működésének kormányzati felülvizsgálatát.

„Az Ön bankjának az egész magyar filmszakmát megdöbbentő lépése miatt fordulunk Önhöz. A CIB Bank magatartása miatt csődközeli helyzetbe került az egyik legrégebbi magyar filmgyártó cég, a Tivoli-Filmprodukció Kft. Elkészült filmek maradnak dobozban, filmes alkotók, művészek kerülnek nehéz anyagi helyzetbe, -¬ teljesen értelmetlenül” – olvasható a Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke és Szekeres Dénes, a Tivoli-Filmprodukció Kft. ügyvezetője által aláírt, Surányi György CIB-elnöknek címzett nyílt levelében.

„A cég az elmúlt években több film gyártására nyert el összesen 300 millió forint értékű támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítványtól. Mivel az MMKA az általa támogatott filmeket csak utólag finanszírozza, a gyártó cégek az MMKA-val szerződésben lévő bankokkal kötnek a támogatási összeggel megegyező hitelszerződést. A Tivoli-Filmprodukció az Önök bankját választotta, és 260 millió forint hitelt szabályosan le is hívott. Mint ismeretes, a kormány 2010 decemberében határozatot hozott az MKKA működésének felülvizsgálatáról. A kormány döntése a jövőről, a filmtámogatási rendszer átalakításáról szól, fel sem merült, hogy az MKKA által megítélt támogatásokat a már legyártott produkciókra ne fizetnék ki. Ehhez képest a CIB Bank fedezetcsökkenésre hivatkozva felmondta a Tivoli hitelszerződést, és a teljes hitelösszeg három napon belüli visszafizetését követelte. A bank a cég számláit zárolta, fedezetként szolgáló ingatlanjainak kiürítésére és átadására szólította fel a céget” – írják le a helyzetet a filmszakma képviselői.

„Az egyoldalú lépés hatására a Tivoli csődközeli helyzetbe került, sem a filmek alkotóit, sem beszállítóit, sem saját köztartozásait nem tudja kifizetni. Az általa gyártott filmek emiatt nem jutnak el a közönséghez, tetemes művészi és pénzügyi veszteséget okozva a gyártó cégnek és a támogató Magyar Államnak egyaránt” – vázolják a bank lépése nyomán kialakult állapotot a filmszakma képviselői.

„A CIB Bankon kívül egyetlen más hitelező pénzintézet sem értelmezte hasonlóan az MKKA-ra vonatkozó kormánydöntést: 39 másik producer esetében a bankok megvárják a kormány döntését, egyedül az Önök magatartása vezet csődhöz” – írják, majd arra kérik a bank igazgatóságának elnökét, „úgy is, mint a kultúráért régóta felelősséget érző közszereplőt”, hogy vesse latba tekintélyét a bank döntésének visszavonása érdekében.

A CIB másként látja

„Mint az a médiából ismert lehet, a kormányzat úgy döntött, hogy felülvizsgálja a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) működését és pénzügyi integritását. Ennek következményeként jelentősen csökkentette a közalapítvány további finanszírozását. Mindezek után az MMKA arról tájékoztatta a finanszírozásban érintett pénzintézeteket, hogy a jövőben nem áll módjában a szerződés szerinti kötelezettség teljesítés.

A Tivoli-Filmprodukció Kft. hitelének fő fedezete az MMKA-forrás lett volna. Új megoldást keresve a CIB a piaci realitásoknak megfelelő javaslatokat tett a Tivoli-Filmprodukció Kft. tulajdonosa és vezetői felé annak érdekében, hogy a jövőben is finanszírozhassa a céget. A tulajdonos azonban, – aki minden bizonnyal volt olyan helyzetben, hogy saját cége működését pénzügyileg támogassa – visszautasította a bankkal való együttműködést, illetve a bank számára elfogadható megoldási javaslattal sem állt elő. A banknak törvényi kötelessége ilyen helyzetben, hogy – betéteseinek védelme érdekében – lépéseket tegyen, ami megtörtént. Az érvényben levő jogi előírások szerint az üggyel kapcsolatban nem áll módunkban további részleteket nyilvánosságra hozni” – reagált közleményében a nyílt levélre a CIB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik