Üzleti tippek

Mégsem betonozzák be az adórendszert?

Az új alkotmány tervezett szövege elvben lehetőséget adna arra, hogy a magyarországi társadalmi modellt megváltoztassák egy neokonzervatív jellegű, kis újraelosztással működő társadalmi modellé. Erre a szándékra utal Matolcsy korábbi nyilatkozata is, de az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke szerint ennél jóval kevesebbről van szó.

„A közteherviselésről és a nyugdíjrendszer alapvető szabályairól a közös szükségletek kielégítéséhez való kiszámítható hozzájárulás és az időskori létbiztonság érdekében sarkalatos törvény rendelkezik” – olvasható az új alkotmány tervezetében.
Minthogy „A sarkalatos törvény olyan törvény, amelynek elfogadásához, módosításához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges”, így lényegében az adó- és járulék- és nyugdíjrendszer bebetonozásáról dönthet a Fidesz-KDNP pártszövetség, feltéve, ha a „sarkalatos törvényben” konkrétumok is szerepelnek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még a választások úgy nyilatkozott az fn.hu-nak: alkotmányos garanciákkal védené a megreformált adórendszert.

„Nem húzhatna elő 5-10 év múlva egy következő kormány egy olyan adóreformot, amely mondjuk 20 százalékkal emeli az adóterhelés szintjét. Nem írnánk elő, hogy mondjuk nem lehet áfát emelni, csak azt szeretnénk elérni, hogy az általános adóterhelés, ami ma 42-44 százalék, levigyük 34-35 százalék közelébe, s ezt ne lehessen visszaemelni 42-43 százalékra.”

Arra a kérdésünkre, hogy „ha ekkora horderejű változást, egy társadalmi modellváltást szeretnének, akkor nem kellene, hogy a kampány erről szóljon?”, úgy válaszolt: „Jó lenne, ha erről szólna. De tartok tőle, hogy nem erről fog szólni.”

Az adókról, közteherviselésről szóló sarkalatos törvényben csak annyit rögzítenek, hogy az adórendszernek tartalmaznia kell a családi adókedvezményt tekintettel a jelenlegi súlyos demográfiai helyzetre – mondta az fn.hu kérdésére Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának fideszes alelnöke. Hozzátette: nem rögzítenek konkrét számokat, pusztán magát az elvet. A frakció nem akarja a saját kormányának a mozgásterét sem leszűkíteni – mondta Gulyás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik