Üzleti tippek

Varró László – Mr. Agytröszt

A Mol stratégiai és fejlesztési igazgatói posztjáról Varró László a Nemzetközi Energia Ügynökséghez igazolt, ahol az egyik kulcsterületet irányíthatja. Miként jutott el a Csepelről indult fiatalember 39 éves korára a szakma egyik csúcspozíciójáig? A Figyelő írása.

Mindenki versenyben van, Ön mondjuk Győzikével vagy Görög Zitával, és ez alapján kialakul egy piaci ár – így kezdte mondókáját Varró László a TV2 reggeli műsorában, Havas Henrikkel szemben. A pár perces beszélgetés úgy indult, hogy a Mol árképzése erkölcstelen, s ezért drága a benzin Magyarországon. Később azonban az akkortájt még az olajcég vezető közgazdászaként dolgozó Varró több, hasonlóan frappáns oldalvágást is bevitt, ami megingatta az eredeti állítást. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója rendkívül elégedett volt a szerepléssel. Le is vetítette a beszélgetést a kollégáinak, hogy megmutassa, miként kell bonyolult összefüggéseket megvilágítani.

Nem véletlenül küldték akkor épp Varró Lászlót „párbajozni”; tudták róla, hogy gyors észjárása mellett szókimondása és találó hasonlatai is alkalmassá teszik a feladatra. Minden általunk megkeresett egykori munkatársa, tanára „rendkívüli tehetségként” vagy szimplán „zseniként” emlékszik rá vissza. Mindemellett puritán ember, aki kerüli a menedzserallűröket, például a Moltól sem kért vállalati kocsit. S bár roppant magabiztos – sőt, kollégái szerint igen nehezen meggyőzhető –, a fölényesség hiányzik belőle. Hasonlatait széleskörű olvasmányélményeire alapozza; a Figyelővel készült beszélgetés idején éppen Kína középkori történelmét tanulmányozta. Olyan ember, akitől 15 percnyi beszélgetés után is több napra elegendő gondolkodni és olvasnivalóval térhetünk haza.

„A lakótelepi galerik világa korántsem olyan romantikus, mint a filmeken” – idézi fel lapunknak Csepelen töltött gyerekkorának emlékeit. Egyszer majdnem egy trafikfeltörésbe is belekeveredett, ám az „akció” szerencsére nem sikerült, csupán a társaság egyik tagjának a feje tört be.

„Ezért már 14 évesen is úgy tekintettem a Fazekas Gimnáziumra, mint a kitörés eszközére” – teszi hozzá, s ezt az érzést mérnök szülei is erősítették benne. Ő is tudja, hogy a váltás nem ment volna a „boldog és szerető” család nélkül; máig gyakran hazalátogat Csepelre.

A Fazekas matek-fizika tagozatától kezdve Varró végigjárta a hazai és nemzetközi elitképzőket. Először jött 1990-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, s azon belül a Rajk László Szakkollégium, itt ragadt rá a rajkosok körében máig használt „Obeliszk” becenév. Ezekután következett a Cambridge University, ahol közgazdaságtani PhD-jét szerezte. „Másodéves korában tanítottam vállalatgazdaságtanból; évfolyamtársai közül már akkor kitűnt képességeivel és aktivitásával” – jellemzi Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Rajk korábbi vezetője, az első Fidesz-kormány gazdasági minisztere.

Az fn.hu Varró Lászlóval készített interjújának első részét hétfőn olvashatják. Ebben szó lesz arról, miért lehet szisztematikus olajhiány a világban, mi a baj a támogatott gázárral és a magyar politikai elit gondolkodásmódjával.

(A Figyelő legfrissebb, csütörtökön utcára kerülő számából többek között az is kiderül, miként emlékszik volt pártfogoltjára Hamecz István, az MNB volt vezető közgazdásza; milyen szerepe volt a Mol-OMV-csatában; miért kíván visszatérni Magyarországra.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik