Üzleti tippek

Rossz papírok miatt nem a legolcsóbb pályázó újítja fel az ELTE-t

Rossz dokumentumok miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) épületének felújítási tenderét lezáró döntését.

A nyertes Laki Épületszobrász Zrt. bankgaranciája rövidebb volt a kértnél, a környezetirányítási rendszerének az auditja pedig nem a cégre, hanem csak annak műemlék felújítási divíziójára szólt, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az ajánlatkérő Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) épület felújítási tenderét lezáró döntését – a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A budapesti Puskin utcában lévő, felújítandó épület 4 szintes, a teljes beépített szintterülete pedig valamivel több mint 5 ezer négyzetméter. A felújításra kiírt nyílt közbeszerzésre 5 ajánlat érkezett. Közülük a legolcsóbb, a Laki Zrt. által beadott 1 milliárd 28 millió forintos lett a nyertes, míg az ezt követő legjobb ajánlatot – 1 milliárd 32 millió forinttal – a Hunép Universal Zrt. és a Hunép Capital-Bau Kft. közösen adta be.

A második helyre szorult közös ajánlattevők előbb előzetes vitarendezést kezdeményeztek az ajánlatkérőnél, majd – miután nem jártak sikerrel – jogorvoslati eljárást kértek a KDB-től.

A vesztes cégek két kifogását fogadta el a KDB. Az első a bankgarancia volt, amelynek az ajánlat beadásától számított 90 napig kellett szólnia. A beadott bankgarancia viszont nem a 90. nap 24. órájáig, hanem csak a bank nyitva tartásáig szólt.

A másik elfogadott kifogás a nyertes környezetirányítási rendszerének auditja volt. Az ajánlathoz mellékelt dokumentum nem a Laki Zrt. nevére, hanem csak annak a műemlék felújítási divíziójára szólt. Annak ellenére, hogy maga a cég is megszerezte a minősítést, nem azt, hanem a belső egységének a tanúsítványát mellékelte az ajánlatához. Miután az ajánlatok újraértékelésével a jogsértés orvosolható, a KDB nem bírságolta meg az ajánlatkérőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik