Üzleti tippek

Rossz papírok miatt nem a legolcsóbb pályázó újítja fel az ELTE-t

admin
admin

2011. 03. 20. 07:12

Rossz dokumentumok miatt megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) épületének felújítási tenderét lezáró döntését.

A nyertes Laki Épületszobrász Zrt. bankgaranciája rövidebb volt a kértnél, a környezetirányítási rendszerének az auditja pedig nem a cégre, hanem csak annak műemlék felújítási divíziójára szólt, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette az ajánlatkérő Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) épület felújítási tenderét lezáró döntését – a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

A budapesti Puskin utcában lévő, felújítandó épület 4 szintes, a teljes beépített szintterülete pedig valamivel több mint 5 ezer négyzetméter. A felújításra kiírt nyílt közbeszerzésre 5 ajánlat érkezett. Közülük a legolcsóbb, a Laki Zrt. által beadott 1 milliárd 28 millió forintos lett a nyertes, míg az ezt követő legjobb ajánlatot – 1 milliárd 32 millió forinttal – a Hunép Universal Zrt. és a Hunép Capital-Bau Kft. közösen adta be.

A második helyre szorult közös ajánlattevők előbb előzetes vitarendezést kezdeményeztek az ajánlatkérőnél, majd – miután nem jártak sikerrel – jogorvoslati eljárást kértek a KDB-től.

A vesztes cégek két kifogását fogadta el a KDB. Az első a bankgarancia volt, amelynek az ajánlat beadásától számított 90 napig kellett szólnia. A beadott bankgarancia viszont nem a 90. nap 24. órájáig, hanem csak a bank nyitva tartásáig szólt.

A másik elfogadott kifogás a nyertes környezetirányítási rendszerének auditja volt. Az ajánlathoz mellékelt dokumentum nem a Laki Zrt. nevére, hanem csak annak a műemlék felújítási divíziójára szólt. Annak ellenére, hogy maga a cég is megszerezte a minősítést, nem azt, hanem a belső egységének a tanúsítványát mellékelte az ajánlatához. Miután az ajánlatok újraértékelésével a jogsértés orvosolható, a KDB nem bírságolta meg az ajánlatkérőt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.