Üzleti tippek

GKI: a vállalatok kockázataik csökkenésére számítanak

Üzleti kockázataik csökkenésére számítanak a vállalatok - az építőipari cégek kivételével - a GKI legfrissebb felmérése szerint: a nagyvállalatok a középvállalkozásokhoz képest összességében jelentősebb mértékben számítanak a helyzet javulásával, átlagos kockázati indexük -19 pont, míg a közepes cégeknél -13 pont.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. januárban végzett felmérést a 250 millió forintot meghaladó éves nettó árbevételű cégeknél, amelyek az összes hazai vállalkozást létszám alapján (1 millió 300 ezer) 63 százalékban reprezentálják.

Az 1200 válaszadó cégvezetőtől egyebek mellett megkérdezték, hogy miként értékelik saját vállalatuk működésének kockázatát. A válaszok értékeléséhez egy kockázati indexet képzett a GKI, amely három alindex (az esedékes kifizetésekkel kapcsolatos problémák változása, a csődök számának elmúlt évhez viszonyított várható száma, valamint a lejárt, 30 napon túli kintlévőségek állományának változása) átlagából adódik.
A -100 érték a kockázatok jelentős csökkenését, a +100 érték a kockázatok jelentős növekedését mutatja.

Ágazati összehasonlításban az átlagot jóval meghaladóan csökkenő kockázatot érzékelnek a gazdasági szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok, míg az építőipar és a bányászat, energiaipar reprezentánsai az átlagnál jóval kisebbet (ráadásul előbbiek a kockázatok növekedését várják).

A közepes cégeknél az átlagnál jóval nagyobb mértékben csökken a kockázat a pénzügyi szektorban és a közösségi szolgáltatás területén, míg jóval kevésbé az építőiparban és a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatban.

Az ágazati különadók, a folytonosan változó jogszabályi környezet miatt az egyébként stabilnak tekintett ágazatok (energiaszektor, távközlés) kockázatai felértékelődnek a válaszadók szerint. Ugyanakkor a vállalatvezetők az eddig meghozott intézkedésekkel (költségcsökkentés, piacszerzés) úgy érzik, jelentős mértékben mérsékelni tudták pénzügyi kockázataikat, így különösen a csődveszélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik