Üzleti tippek

300 új munkahely épül Makón

A Givaudan, a világ vezető ízesítő- és illatanyag vállalata csütörtökön ünnepli a 130 millió euróból (170 millió svájci frank) megvalósuló beruházásának alapkőletételét a Makó melletti ipari parkban, ahol az európai piacra szánt új ízesítőanyag-termelő gyárát építi fel.

A Givaudan megerősíti, hogy a leendő gyárral kapcsolatos munkálatok a tervek szerint haladnak és várhatóan 2013 első negyedévében az üzem már teljes kapacitással működik. A Givaudan közvetlenül több, mint 300 új munkahelyet teremt a makói régióban.

Az új makói létesítmény a Givaudan globális stratégiájának részeként növelni fogja a vállalat részesedését a gyorsan fejlődő piacokon, egyben elősegíti a Givaudan globális vezető szerepének megőrzését, különös tekintettel a sós ízesítők területén. A beruházással a Givaudan olyan világszínvonalú termelőüzemet létesít, amely minden téren megfelel a legszigorúbb előírásoknak is. Allergénmentes étkezési ízesítőkeverékeket, fűszerkeverékeket és porlasztva szárított ízesítőket fog gyártani, elsősorban sós csomagolt élelmiszerekhez. A makói régió gazdag élelmiszeripari hagyománnyal rendelkezik és az új infrastrukturális beruházással, amely nemsokára befejeződik, megfelelő elérést biztosít a közép- és kelet-európai gyorsan növekvő piacok, valamint Nyugat-Európa eléréséhez.

Gilles Andrier, a Givaudan elnök-vezérigazgatója, a következőket mondta: „A mai esemény nagyon fontos mérföldkő a makói projekt fejlődésében és a Givaudan sós ízesítőanyag gyártásában. Biztosítja, hogy üzletfeleinek a Givaudan továbbra is piacvezető sós-ízesítőgyártó partnere legyen. 2013-ra a makói üzem már teljes kapacitással fog működni és egy kiterjedt, pán-európai sós ízesítőanyagot gyártó központtá alakul. Egy olyan fejlett ellátási lánc része lesz, amivel támogatjuk piacfejlesztő növekedési stratégiánkat, csökkentjük kiadásainkat és növeljük nyereségünket.”

Dr. Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár beszédében kiemelte: „fontos Magyarország és a térség számára minden olyan befektető, mely együttműködik a helyi vállalkozásokkal és új munkahelyeket biztosít az itt lakók számára. Kormány arra törekszik, hogy minden ilyen befektetőnek megadja azt a segítséget, mely hozzájárul hosszú távú működéséhez.”

A makói telephelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium, az ITD Hungary Zrt. és a Makói Önkormányzat segítségével választották ki. A fejlesztés generál kivitelezője a Market Építő Zrt. és más helyi beszállító is részt vesz a beruházás megvalósításában.

A Givaudan 2012-től ütemezett áthelyezéssel tervezi az Egyesült Királyságbeli Bromborough-ból és a svájci Kemptthal-ból Makóra költöztetni sós ízesítőanyag gyártását. A makói gyártás teljes kapacitását 2013-ra éri el.

Az ünnepélyes alapkőletételt megtisztelte jelenlétével őexcellenciája Christian Mühlethaler Magyarország svájci nagykövete, Dr. Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár, Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke, Dr Buzás Péter, Makó polgármestere, valamint a házigazdák részéről Gilles Andrier, a Givaudan elnök-vezérigazgatója, Mauricio Graber, a Givaudan Ízesítőanyag részleg elnöke és John Pares, a Givaudan Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik