Üzleti tippek

Tovább trükköznek a multik

admin
admin

2011. 02. 21. 07:43

Miközben a vásárlóktól több pénzt kérnek, a beszállítóknak kevesebbet fizetnek a kereskedelmi üzletláncok - írta a Magyar Nemzet.

A multik továbbra is százszázalékos haszonkulccsal dolgoznak, és a kormányzati intézkedés dacára tovább romlott a hazai kereskedők helyzete – számoltak be a napilapnak az érintett piaci szereplők. A kereskedők több trükköt alkalmaznak a törvényi korlátozások kijátszására: más címeken szedik be a tilalom alá eső díjakat. A problémák megoldására a termelők számos javaslatot juttattak el a kormányhoz, ezek életbelépése azonban még várat magára.

Szatmáry Kristóf belgazdasági államtitkár szerint többlépéses, hosszú folyamat a hazai érdekek érvényesítése. A cél az, hogy ne adjunk át több piacot a külföldi kereskedőknek.

Erős hazai gazdaság elképzelhetetlen anélkül, hogy a kereskedelem jelentős része magyar kézben lenne, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy csökkentse a hazai kereskedők, illetve beszállítók versenyhátrányát – mondta Szatmáry Kristóf interjújában.

Az államtitkár azt mondta, hogy a külföldi tulajdonban lévő áruházláncok további térnyerését sok apró intézkedéssel lehet elérni. Példaként említette a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvényjavaslatot, a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmára vonatkozó törvényt. Hozzátette, hogy a fogyasztóvédőknek és a versenyhivatalnak ma már vannak olyan eszközei, amelyekkel segíteni tudnak a hozzájuk fordulóknak.

Szatmáry Kristóf az interjúban azt mondta, egyelőre nem tudják, 2013-2014 után milyen eszközöket válasszanak arra, hogy nagyobb közteherviselésre ösztönözzék a külföldi tulajdonban lévő áruházláncokat, de feltett céljuk, hogy a láncok a korábbinál több adóval járuljanak hozzá az ország költségvetéséhez. Mint mondta, a tavaly bevezetett különadó hosszabb távon nem marad fenn.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.