Üzleti tippek

A 2010-eshez hasonló eredményt vár az MVM

admin
admin

2011. 02. 10. 13:00

Az árbevétel enyhe emelkedésével és a tavalyihoz hasonló adózott nyereséggel számol 2011-ben a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM). Jelenleg folyik a társaságcsoport új stratégiájának kidolgozása.

Kóbor György gazdasági vezérigazgató-helyettes a csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón az előzetes várható adatokat ismertetve elmondta: tavaly a konszolidált árbevétel 560 milliárd forint volt, az adózott nyereség pedig 20 milliárd forint körül alakult. A múlt évi árbevételt 20 milliárd forinttal maradt el az előző évitől, az adózott nyereség pedig 40,8 milliárd forinttal volt alacsonyabb a 2009. évinél.

A stratégiát várhatóan az év végéig fogadják el – tájékoztatta az újságírókat Faragó Csaba, az MVM igazgatóságának elnöke -, de a stratégia lényegi elemeiről még nem beszélt. Baji Csaba vezérigazgató a tavaly nyáron kinevezett új menedzsment legfontosabb feladataként az árbevétel és a nyereség növelését jelölte meg.

Az MVM új stratégiáját várhatóan az év végéig fogadják el – tájékoztatta az újságírókat Faragó Csaba, de a stratégia lényegi elemeiről még nem beszélt.

Baji Csaba vezérigazgató ismertetése szerint 2010-ben az MVM legjelentősebb leányvállalatai közül a Paksi Atomerőmű 167 milliárd forint árbevételt és 19 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A rendszerirányító Mavir bevétele 123,5 milliárd forint, adózott nyeresége pedig 6 milliárd forint volt. A kereskedelemmel foglalkozó MVM Trade-nek szintén 6 milliárd forint adózott nyereség mellett 320 milliárd forint árbevétele volt. A szolgáltatásokkal foglalkozó OVIT pedig 47 milliárd forint árbevétel mellett 0,5 milliárd forint nyereséget könyvelt el az elmúlt évben.

A cégcsoport regionális terjeszkedésének lehetőségéről Faragó Csaba elnök hangsúlyozta: regionális társaságot akarnak építeni, ezért tájékozódnak Lengyelországban, Szerbiában, Horvátországban és Romániában. A gazdasági vezérigazgató-helyettes ehhez hozzáfűzte: először nagykereskedelmi cégeket hoznak létre ezekben az országokban tapasztalatszerzés céljából. Az ukrajnai terjeszkedésről Faragó Csaba nem kívánt nyilatkozni.

A megújuló energiáról szólva Baji Csaba elmondta, ha kiszámíthatóbb lesz a szabályozás, akkor megújuló energia-beruházásokat indít az MVM. Faragó Csaba elnök ehhez hozzátette: az új szélenergia tenderen indul majd az MVM, de gondolkodik a geotermikus-, illetve az algából előállított biomassza alapú és más megújuló energiatermelésen is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.