Üzleti tippek

Felmentették az OMV-vezért MOL-ügyben

Felmentette a bíróság Wolfgang Ruttenstorfert, az OMV vezérigazgatóját a bennfentes kereskedés vádja alól.

A tárgyalást vezető bíró a felmentő ítéletet azzal indokolta: nem lehetett közvetlen ok-okozati kapcsolatot megállapítani a Mol-részvények értékesítése és a vállalat vezetőjének részvényvásárlása között.

Az energiaipari konszern vezetője ellen tavaly novemberben, az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) feljelentéssel végződött, több mint egy éves vizsgálata alapján emeltek vádat.

Ruttenstorfer 2009. március 23-án OMV-részvényeket vásárolt, egy héttel az előtt, hogy a vállalat bejelentette a megállapodást az OMV 20,2 százalékos Mol-részesedésének eladásáról 1,4 milliárd euróért, a piaci ár kétszereséért. Az FMA azért indított vizsgálatot, mert az OMV vezetője egy március 18-án készült, és március 23-án megjelent interjúban még azt mondta, hogy nem áll szándékukban eladni a Mol-részvényeket. Az eladás utáni napokban azonban 3,3 százalékkal, 24-ről 26 euróra emelkedett az OMV-részvények árfolyama, és ezzel Ruttenstorfer 44 ezer eurós árfolyamnyereségre tett szert.

A bírónő a zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben elmondta: nem lát bizonyítékot a bennfentes kereskedésre. Kiemelte, hogy az azt alátámasztó információ nem volt eléggé szilárd ahhoz, hogy annak tekintse a tranzakciót. “Ez nem a bennfentes kereskedés tipikus esete” – tette hozzá.

A vezérigazgató a tárgyaláson tagadta bűnösségét. Védője úgy érvelt, hogy a részvényvásárlás idején a Mol-részesedés eladása még nem volt látható. Elmondta, hogy az interjú időpontjában védence még “nem indulhatott ki egy lehetséges eladásból”, és hogy a részvényvásárlás egy bónuszprogram részét képezte. Hangsúlyozta azt is, hogy a program előírásai szerint a részvényeket legalább három éven át kell birtokolnia, így nem is nyerhetett volna a rövid távú piaci árfolyammozgásokon. Az FMA ezzel szemben leszögezte: nem az a mérvadó, hogy nyert-e az ügyleten az igazgató, hanem az, hogy visszaélt-e bennfentes információval.

Az eddigi vizsgálat központi kérdése az volt, hogy mikor szerzett tudomást Ruttenstorfer az OMV és az orosz Szurgutnyeftyegaz közötti adásvételi tárgyalásokról. Az igazgató állítása szerint csak március 26-án kezdődtek a tárgyalások. Az FMA viszont megállapította, hogy már március 15-én létrejött egy találkozó az OMV és az orosz vállalat között. Ezen az orosz vállalat képviselői kinyilvánították, hogy érdekelné őket egy közép- vagy kelet-európai földgáz-konszernben való részvétel. Az OMV állítása szerint a Mol neve nem szerepelt ezen a találkozón.

Ruttenstorfer korábban az eljárással kapcsolatosan elmondta: a vád képviselői az esetet használják fel annak érdekében, hogy bebizonyíthassák, képesek bennfentes kereskedés miatti elmarasztaló ítéletet kiharcolni. Az FMA nyilvántartása szerint eddig Ausztriában mindössze egyetlen embert ítéltek el bennfentes kereskedés miatt.

Az FMA képviseletében a tárgyaláson felszólaló Andreas Kubicek úgy fogalmazott: “azért vagyunk itt, mert ez a bécsi értéktőzsde nemzeti és nemzetközi hírnevét érinti”.
Az ügyet elindító interjú piacmanipuláló hatása miatt egy külön eljárásban jogerősen 20 ezer euró pénzbírságra ítélték Ruttenstorfert, aki jelenleg az alkotmánybíróság előtt készül megtámadni a döntést. A bennfentes kereskedés címén kiszabható legmagasabb büntetés öt év börtön, de peren kívüli megegyezés is lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik