Üzleti tippek

Svájcba menekül a Mol?

Leányvállalatot alapított a Mol Energiakereskedő Zrt. Svájcban - tudta meg a Népszabadság. Az új cég vezetője Matos Zoltán, az energiahivatal előző elnöke. Egyesek szerint a svájci leányt a Mol azért hozta létre, hogy ne kelljen válságadót fizetnie, mások szerint szó sincs erről, a lépés az olajvállalat nemzetköri terjeszkedésének része.

Svájcban alapított leányvállalatot a Mol Energiakereskedő Zrt. Mol Energy Trade (MET) International AG néven – tudta meg a Népszabadság. Az új társaság igazgatója – a Mol gázkereskedelmi vezetője, Lakatos Benjámin mellett – Matos Zoltán, az energiahivatal előző elnöke. A Mol 50 százalékos tulajdonában lévő gázkereskedő társaság svájci aktivizálódása azért is említésre méltó, mert a cég másik fele egy éve egy orosz hátterűnek mondott Belize-i cég tulajdonába került.

Szakértők szerint mind az offshore, mind a svájci cégek alapítása orosz jellegzetesség. A Mol részéről a lépést nem kommentálták. Egyes piaci szereplők azt gyanítják, hogy a cégalapítás esetleg kapcsolatban állhat a magyar energiacégekre kirótt, a forgalom egy százalékára rúgó válságadóval. Eszerint a zrt. forgalma részben átterelődhet Svájcba, ami után már nem kell adót fizetni.

Ennek elvi lehetőségét a céghez közel állók nem zárták ki, de azt határozottan cáfolták, hogy a svájci társaság a válságadó kikerülésére jött volna létre. Szerintük a svájci leányvállalat alapítása része a Mol nemzetközi terjeszkedésének: a válságadóval való időbeli egybeesés csak véletlen, a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik