Üzleti tippek

Fellegi: a válságadó nem diszkriminál

A fejlesztési miniszter Berlinben magyarázta az érintett német cégeknek az adót.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról és a magyar EU-elnökség előtt álló súlyponti feladatokról tárgyalt csütörtökön német kollégájával Berlinben a magyar kormány nemzeti fejlesztési minisztere. Fellegi Tamás és Rainer Brüderle eszmecseréjén téma volt a válságadó is. Meghallgatva a német fél aggályait, miszerint az adó túlzott mértékű, és túlzottan sújt német cégeket, a magyar miniszter kifejtette: a 2012-ig hatályos adó nem diszkriminatív. Történelmi helyzetnek nevezte, hogy a válságadó által érintett ágazatokban túlreprezentáltak a német cégek.

Német konszernek – Deutsche Telekom, EON, Metro – főnökeivel tartott megbeszélésén, valamint a német gyáriparos-szövetség (BDI) energetikai tagozata előtt tartott előadásán Fellegi világossá tette: a magyar fél kész az ésszerű vitára, ám a válságadóról szóló törvény megváltoztatása nem várható. A kormány célja az, hogy stabil, kiszámítható környezetet teremtsen a vállalatok számára. Ennek érdekében tárgyalások útján, a cégek véleményének beépítésével fogja kialakítani a szektorszabályozást. A 2012 után kezdődő időszakra vonatkozó adóhelyzetet is meg kívánja vitatni velük a magyar kormány.

A válságadó a fejlesztési miniszter szerint két dologról szól. Az egyik a jogi megítélés, vagyis az, hogy ez az adó belefér-e az EU szabályozásába vagy sem. Ezt a jogtechnikai kérdést a brüsszeli bizottság szakértői fogják eldönteni. A valódi kérdés azonban szerinte az adó lényege, a 90-es években a szolgáltató szektorokban kötött privatizációs lépések sorozata. A magyar állam ugyanis garantált árbevételt biztosított a szektorokat megvásárló külföldi cégeknek, amelyek ráadásul kedvezményeket (adózás és foglalkoztatás terén) is kaptak, és számos területen – például az energiaszektorban – szerződés szavatolta a minimális profitjukat is. Amikor a társasági adó Magyarországon jóval 20 százalék fölött volt, ezek a cégek hosszú éveken át 10 százaléknál is alacsonyabb adót fizettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik