Üzleti tippek

Szigorítják az építményadót Érden

Négyzetméter-alapú építményadót vezetett be az érdi önkormányzat - közölte a Pest megyei település alpolgármestere. A lakóingatlan esetében az ahhoz tartozó telek, illetve melléképület nem "adózik", a szociálisan rászorulók kedvezményt, esetleg mentességet kaphatnak.

Segesdi János (Fidesz) tájékoztatása szerint a helyieknek a korábbihoz képest legfeljebb 10-15 százalékkal kell több adót fizetniük ingatlanjaik után, és “csupán azok járnak rosszul”, akik eddig a régi, az “értékbecsléses” szisztémát kihasználva valótlan önbevallást nyújtottak be.

Az alpolgármester elmondta, hogy valóban sokan reklamálnak levélben, illetve személyesen, miután az érdi képviselő-testület módosította az építményadó kiszámításának módját. A változás lényege: az eddigi ön- értékbecslést egy ellenőrizhető, a lakóingatlan hasznos alapterületéből kiinduló számítás váltja fel – magyarázta.

Segesdi János közlése szerint sokan szándékosan alulbecsülték ingatlanjuk értékét, amit jól mutat, hogy a családonként fizetett éves átlag adó 13800 forint volt. Egy “bevallottan” 30 milliót érő ház után is csupán évi 30000-40000 forintot kellett fizetni, ám nem túl sokan értékelték ennyire ingatlanjukat, és mindössze száz tulajdonos nyilatkozott úgy, hogy 30 millió forintnál értékesebb lakásban él, ami legalábbis elgondolkodtató – jegyezte meg az alpolgármester.

A korábbi, szerinte ellenőrizhetetlen és igazságtalan adószámítási mód miatt alkotott új rendeletet az önkormányzat a négyzetméter-alapú építményadóról. A januárban életbe lépett rendelkezés szerint minden érdi lakóingatlan hasznos (nettó) négyzetmétere után 400 forintot kell fizetni, ami egy nettó 100 négyzetméteres (körülbelül 20-30 millió forintot érő) házat alapul véve évi 40 ezer forintot jelent – ismertette az alpolgármester, hozzátéve, hogy az összeget négy részletben lehet kiegyenlíteni.

Mivel az állandó lakcímmel rendelkező érdiek 10 százalékos kedvezményt kapnak, egy négytagú család esetében 16 ezer forint “megspórolható”; nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban 1650, életvitelszerűen itt lakó jelentkezett be a városba – jegyezte meg Segesdi János.

Az alpolgármester szerint aki korábban korrektül becsülte fel ingatlana értékét, az legfeljebb 10-15 százalékkal fizet majd többet, mint eddig, ráadásul a szociálisan rászorulók kedvezményt, esetleg mentességet kaphatnak. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy lakóingatlan esetében a hozzá tartozó telek, illetve a melléképületek nem “adóznak”. A számítás ezután is önbevalláson alapul, de a területi meghatározás már könnyen ellenőrizhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik