Üzleti tippek

Nem fizetnek többet az evások

Az osztalék utáni egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó szabályok érdemben nem változnak 2011-ben, az evást továbbra sem terheli 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Korábban Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elnöke azt mondta: 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük az evás társaságoknak, ha az erről szóló törvényi változást nem módosítják újra.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza: az eva törvény rendelkezik arról, hogy az evás egyéni vállalkozót nem terheli vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó. Emellett az evás vállalkozás tagját nem terheli a felvett osztalék után személyi jövedelemadóval összefüggésben felmerülő egyéb adókötelezettség, vagyis egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség sem.
Az osztalékról az Eho törvény 2011-től úgy rendelkezik, hogy a magánszemély az adóévben megszerzett osztalék, illetve a vállalkozói osztalékalap után 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet. A változás annyi, hogy az Eho törvény szövegéből kikerült a „25 százalékos adóterhet viselő” fordulat, ez azonban a jelenleg hatályos szabályozást nem változtatja meg – írja a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik