Üzleti tippek

Megadóztatnák a bankárok prémiumát az írek

Az ír pénzügyminiszter 90 százalékos adót helyezett kilátásba a bankárok prémiumára, hogy elhallgattassa azokat a kritikus hangokat, amelyek a bankokat tartják minden baj okozójának.

“A jövőt illetően az a javaslatom, hogy módosítsuk a pénzügyi törvényt oly módon, hogy minden kétséget kizáróan belekerüljön: 90 százalékkal adózik bármelyik bankárprémium” – fejtette ki Brian Lenihan egy rádióinterjúban.

A pénzügyminiszter kijelentését megelőzően került napvilágra, hogy az ország egyik vezető bankjánál, a válságban ugyancsak megroggyant Allied Irish Banknál 40 millió euró prémiumot terveznek kifizetni a mintegy 2400 munkatárs között. Ezekre a kifizetésekre azonban nem vonatkozna a pénzügyminiszter által javasolt 90 százalékos adó, mert a prémium állítólag még a 2008. évi teljesítményt díjazza, amikor egyébként már jelentkeztek a válság jelei a pénzintézetnél.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jövőre kormányzati babérokra pályázó jobbközép Fine Gael azonban már ezekre a prémiumokra is kivetné az adót, mégpedig 99 százalékot. “Álláspontunk szerint erkölcstelen lenne prémiumot fizetni abból az adófizetői pénzből, amit az állam adott a bajba jutott bankok feltőkésítésére” – mondta az ír televízióban a Fine Gael párt elnöke.

Ezzel összefüggésben elemzők emlékeztetnek arra, hogy az állam szinte számolatlanul öntötte a pénzt a bankszektorba a válság idején – főként ez vezetett a hatalmas adósságok felhalmozásához – , s a most jóváhagyott 85 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagból is sok pénzt szánnak a bankoknak, miután a kormány állami tulajdonba venné a szigetország három fő bankját, köztük az Allied Irish Bankot.

Az ír válságot – Görögországétól eltérően – elsősorban a bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik