Üzleti tippek

Nem joghézag: fizethet a vállalkozó

Nem véletlen, hogy csak a mulasztási és adóbírságot úszhatják meg a vállalkozók a tevékenységre jellemző kereset idei alkalmazásával kapcsolatban és a járulékhiány megállapítását nem. Mivel a járulékszabályok visszamenőlegesen nem változtak, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint így is kedvezményt kaptak a vállalkozások.

Mint keddi cikkünkben megírtuk, a főállású egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai 2010-re tb-oldalról a járulékalap meghatározásakor nem hagyhatják figyelmen kívül tevékenységre jellemző keresetet. A járulékfizetési szabályok ugyanis nem változtak az idénre, csak a jövő évtől.

A tevékenységre jellemző keresetet törlő törvényben azonban van egy átmeneti rendelkezés is, amely azt mondja, hogy mivel a tevékenységre jellemző kereset szerinti tb fizetési szabály “meglehetősen összetett”, azért azokkal a vállalkozókkal szemben, akik ezt nem megfelelően alkalmazták, az APEH nem szabhat ki mulasztási vagy adóbírságot. Azonban ebből a mondatból kimaradt, hogy az a tiltás, hogy járulékhiányt se állapíthasson meg és fizettethessen be az APEH egy utólagos ellenőrzésnél. Azt hittük, véletlenről van szó, de kiderült, hogy nem.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kérdeztük, véletlenül, vagy akarattal fogalmazták-e így a törvényt. A következő választ kaptuk: tekintettel arra, hogy a tevékenységre jellemző keresettel összefüggő járulékszabályok nem visszamenőleges hatállyal kerültek törlésre, ezért a rendelkezések 2010-re érvényesek maradnak. Az átmeneti szabály tulajdonképpen egy kedvezményt jelent, ami kimondja: ha az adózó e járulékszabályokat nem megfelelően alkalmazta, akkor mulasztási bírsággal vagy adóbírsággal nem sújtható – írta a minisztérium válaszában.

Az azonban, hogy mulasztási- vagy adóbírsággal nem sújtható az adózó, nem jelenti azt, hogy az APEH egy utólagos ellenőrzésnél a járulékhiányt ne állapítaná meg és fizettetné be vele. Vagyis nem véletlenül fogalmaztak így a törvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik