Üzleti tippek

Normális a reálhozam megadóztatása

Bár többekben fölháborodást váltott ki, mégis az a normális, hogy az állami rendszerbe lépőknek személyi jövedelemadót kell fizetni a magánpénztári reálhozam után.

A magyar adórendszer filozófiájának megfelelő, hogy megadóztatják az állami rendszerbe átlépők által felvett magánpénztári reálhozamot – mondta Zara László adószakértő lapunk kérdésére

Az állami rendszerbe átlépők fölvehetik, vagy átutalhatják önkéntes nyugdíjpénztárba a hozam azon részét, ami infláció fölötti (ha van ilyen része). Ha fölveszik, 16 százalékos személyi jövedelemadó terheli a kifizetést. Ha önkéntes pénztárba utalják, akkor a törvényjavaslat szerint „önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba az adóévben átutalt visszalépő tagi kifizetések 20 százalékának megfelelő, de legfeljebb 300 000 forint adó” visszatérítését kérheti, amelyet az APEH az önkéntes pénztár számlájára utalhat.

Zara László kifejtette: a reálhozam esetében is jövedelemről van szó, tehát természetes, hogy a főszabály szerint személyi jövedelemadót kell fizetni utána. A szakértő hozzátette: a jogalkotó, ha akarta volna, megtehette volna, hogy kivételt állapít meg a jövedelmekre, és adómentessé teszi.

A lapunk által megkérdezett másik adószakértő, Oldal György szerint valószínűleg egyszerűen elfelejtették beírni a törvényjavaslatba, hogy a reálhozam felvételének adóztatásakor is el kell térni a főszabálytól. Így viszont a főszabály szerint természetesen adó terheli a felvett reálhozamot, mint általában minden jövedelmet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik