Üzleti tippek

Nem privatizálják a herendi porcelángyárat

Fideszes képviselők azt javasolják, hogy maradjon állami tulajdonban a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Navracsics Tibor és Horváth Zsolt kedden terjesztette az Országgyűlés elé az állami vagyonról szóló törvény módosítására tett indítványát, azt javasolva, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-t tegyék be abba a listába, amelyet a törvény melléklete tartalmaz, és amely a tartós állami tulajdonú társasági részesedésekkel működő társaságokat jelöli meg.

Az indítvány szerint a herendi porcelángyár 25 százalék plusz 1 darab kisebbségi állami részvényeinek kell tartós állami tulajdonban maradnia.

Az előterjesztők szerint a törvény mellékletének módosításával az Országgyűlés kinyilvánítja a Herendi Porcelánmanufaktúra, “mint valós hungarikum nemzeti kincs jellegét, amelyet nemzeti tulajdonban akar tartani a jelenben, és nemzeti tulajdonban kíván tartani Magyarország jövő nemzedéke számára is”.

A törvényjavaslat ezzel párhuzamosan hatályon kívül helyezi a vagyontörvény azon passzusát, amely Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. állami tulajdonban lévő részvényeit a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. tulajdonába – el nem idegeníthető részvényekként – adta. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik