Üzleti tippek

Már többségben az econet.hu a Szigetben

A Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzett econet.hu Nyrt. hétfőn 51 százalékra növelte a részesedését a Sziget Kft.-ben, ezzel párhuzamosan a Sziget Kft. is bővült, az eddig 50 százalékban a tulajdonában lévő Balaton Sound és VOLT Fesztivál másik 50 százalékát is megszerezte - közölte az econet.hu kedden.

Az econet.hu Nyrt. kizárólagos tulajdonában álló médiavállalata, az EST Media Group Kft. (EMG) hétfőn teljesítette a 2013-ig, a 75 százalékos részesedés megszerzéséig tartó Sziget Kft. felvásárlási folyamat esedékes, 1,45 milliárd forintos részét. Ezzel, illetve 500 000 darab 211 forintos elszámoló árú econet.hu-részvény átadásával a korábbi 26 százalékos részesedését 51 százalékosra növelte a Sziget Kft.-ben.

A Sziget Kft. tulajdonosi szerkezete is változott, az 51 százalékos EMG rész és a Gerendai Károly és Takács Gábor érdekeltségében lévő 39 százalékos rész mellett 10 százalékkal megjelentek a cégben a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound korábbi 50 százalékos tulajdonosai. A Sziget Kft. szakmai irányítása is kibővült, a céget ezentúl Gerendai Károly, Takács Gábor, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert szakmai csapata vezeti.

Az 51 százalékos Sziget-részesedés megszerzésével a Sziget Kft. és leányvállalatai bekerültek az econet.hu Nyrt. teljes körű konszolidációjába. Ezzel az econet.hu-csoport 2011-es konszolidált árbevétele az előző évihez képest várhatóan több mint kétszeresére, a reklámpiac teljesítményétől függően a 8,5 és 10 milliárd forint közötti tartományba emelkedik majd, és e mellett a csoport üzemi szintű eredményessége is félmilliárd forintot meghaladó mértékben javulni fog – áll a közleményben.

Az EMG az akvizíciót az anyavállalata, az econet.hu Nyrt. 2010. november 22-én 120 forintos kibocsátási árfolyamon elhatározott alaptőke-emeléséből hétfőn befolyt 1,2 milliárd forintból, illetve egy 300 millió forintos rövid lejáratú kölcsönből finanszírozta.

Balázs Csaba az econet.hu elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte, “a 2007-ben megkezdett akvizíciós folyamat számunkra és a befektetőink számára is legfontosabb lépéséhez érkeztünk, hiszen mától a Sziget többségi tulajdonosai vagyunk. A korábbi megállapodás értelmében a Sziget menedzsmentjének érdekeltsége is fennmarad, a közösen kitűzött célok elérése érdekében, megőrizve az értékeket, és keresve a sikeres bővítési lehetőségeket”.

Az econet.hu Média és -vagyonkezelő Nyrt. első három negyedéves adózás utáni vesztesége 607,2 millió forint volt, szemben a tavaly azonos időszaki 384,7 millió forintos deficittel. Az árbevétel növekedésével párhuzamosan a portfólióbővülés miatt megnövekedett ugyan a csoport költségszintje, de az üzemi eredmény, illetve a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) is javult a bázisidőszakihoz képest. Az EBITDA ugyanakkor mínusz 289,2 millió forint volt, szemben az előző év január-szeptemberi 480,2 millió forintos veszteséggel, az üzemi veszteség pedig csaknem 400 millió forint 2010 első három negyedévében, míg 2009 azonos időszakában 596,1 millió forint volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.