Üzleti tippek

Új gyárat vett a Richter

A német versenyhivatal jóváhagyta, hogy a Richter Gedeon Nyrt. megvásárolja a németországi Grünenthal GmbH fogamzásgátló termékportfólióját. A versenyhivatali engedély feltétele volt a tranzakció zárásának - közölte a Richter a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A Richter november 3-án jelentette be, hogy 236,5 millió euróért megveszi a német gyógyszeripari vállalat fogamzásgátló termékportfólióját, amelynek éves forgalma 72 millió euró. Az akvizíció forgalom- és eredménynövelő hatása már a jövő évtől érződik majd a Richter számaiban.

A magyar gyógyszergyártó vállalat egy hónapon belül két felvásárlást hajtott végre: október 7-én 445 millió svájci frankért (337 millió euró) megvette a svájci PregLem gyógyszeripari vállalat 100 százalékát.

A két akvizícióval a Richter tovább erősíti nyugat-európai pozícióját a nőgyógyászati termékek területén, és saját értékesítési hálózat kiépítésére törekszik Nyugat-Európában.

A Richter 2009-ben 267,34 milliárd forint (952,4 millió euró)árbevételt ért el. Az exportból származó árbevétele 839,7 millió euró volt. Az árbevételnek mintegy 35 százaléka származik a nőgyógyászati termékek értékesítéséből. A gyógyszergyár adózott nyeresége 51,05 milliárd forint (181,8 millió euró) volt tavaly.

Az idei év első kilenc hónapjában 215,7 milliárd forint árbevételre és 57,7 milliárd forint adózott nyereségre tett szert a Richter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik