Üzleti tippek

Bezár az AkzoNobel tiszaújvárosi gyára

Az AkzoNobel 2010 végén megszünteti termelését tiszaújvárosi gyárában. 99 ember munkahelye szűnik meg.

A holland-svéd tulajdonú AkzoNobel társaság szerint ez hosszú távú globális stratégiája része, amely alapján az európai gyártási kapacitások koncentrációja zajlik.

A társaság a közleményében ismerteti: az utóbbi években jelentősen megváltozott a festékpiac értékesítési struktúrája, és a kereslet is csökkent, valamint más kedvezőtlen változások tovább rontották a megmaradó termékek gyártásának hatékonyságát. A kapacitások megszüntetése, a tiszaújvárosi gyár bezárása egy hosszú folyamat utolsó lépése. A társaság közölte: a gépeket leszerelik, az üzemcsarnokot pedig értékesíteni fogják.

Az AkzoNobel legfőbb célja a 99 aktív dolgozó sorsának megnyugtató rendezése, és az érdekképviseletekkel való egyeztetést követően, szeretne olyan megállapodásra jutni, amely kölcsönösen jó mindkét félnek. A vállalat tárgyalást kezdeményezett a gyár üzemi tanácsával és szakszervezetével a tervről és azokról a feltételekről, amelyek szerint segítséget nyújt a gyár dolgozóinak a mielőbbi elhelyezkedésben és a budapesti központban kialakítandó pozíciók esetleges betöltésében.

A festékgyártó cég ugyanis nem vonul ki Magyarországról, a termékeket továbbra is forgalmazzák a kereskedelmi egységek, a cég a jövőben erőteljesebb márkatámogatást tervez a termékpaletta gondozására.

Az Akzo Nobel Coatings Festékgyártó és Kereskedelmi Rt. tavaly 8,4 milliárd forint árbevételt ért el, ennek mintegy kétharmada exportból származott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik