Üzleti tippek

Rosszkor van karácsony

A kormány adóbíróság fölállítását és a vállalkozásoknak kedvezőbb áfaszabályok bevezetését fontolgatja, ám mindez még a jövő zenéje – derült ki szerdán a KPMG adókonferenciáján. Szép nevet kap a megújulási kártya, a karácsonyt pedig el kell napolni, vagy „le kell papírozni”a jutalmakat.

A kormány adóbíróság fölállításán gondolkodik, ám erről közelebbi részleteket nem közölt Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár a KPMG adókonferenciáján. Korábban Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke vetette föl nyilvánosan, hogy specializált adóbíróságokat kellene felállítani, hogy ne húzódjanak el az ügyek.

Az kétségtelen tény, hogy az adóügyek a maguk bonyolultságánál és sajátosságaiknál fogva speciális szakismereteket igényelnek.

Ugyancsak körvonalazatlan még, de szintén a kormány hosszabb távú ambíciói közé tartozik, hogy kezdjenek valamit azon vállalkozók problémájával, akiknek akkor is be kell fizetniük az áfát, ha nem fizeti ki a megrendelő az áfát – világlott ki a helyettes államtitkár előadásából.

Az már a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjének előadásából derült ki, hogy az adótörvényjavaslat szövegében még megújulási kártyaként ismert eszköz neve a kétségkívül emelkedettebb hangzású „Széchenyi Pihenő Kártya” lesz. Ennél több új részlet egyelőre nem derült ki az újsütetű béren kívüli juttatásról, amelyet évi 300 ezer forintig adhatnak majd kedvezményesen a munkaadók, türelemmel meg kell várni a kormányrendelet megjelenését.

A konferencián elhangzott az a már máshol is hallott adószakértői tanács, hogy a jutalmakat januárban érdemes odaadni, hiszen akkor már alacsonyabb adó terheli majd azokat. Hogy a dolgozóknak ezek a jutalmak – már ahol van ilyesmi – esetleg mégiscsak karácsonykor jönnének jobban, arra nem kínáltak az adótanácsadók megoldást. Logikus lépés lenne például a karácsonyt februárban tartani, hiszen ekkor utalják a januári béreket. Igaz, ennek ellene szólna, hogy nem minden dolgozó kap jutalmat, s mint tudjuk, lesznek olyanok is, akiknek csökken a nettó bérük az új adórendszerben. Nekik tehát még idén decemberben lesz több pénzük.

Még az is elképzelhető, hogy sokan nem értenének egyet a karácsony adóoptimalizációs célból történő áthelyezésével.
Talán éppen e dilemmák miatt nem hangzott el erre a gondra megoldási javaslat az adószakértőktől.

Igény pedig lett volna rá. Az egyik kérdés ugyanis – amelyet egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjének tettek föl – arról szólt, hogy a cégnél a magas fizetésű vezetők jutalmait még mindenképp karácsony előtt kell kifizetni, s „le lehet-e papírozni”, hogy olyan legyen, mintha januárban fizették volna ki. Természetesen derültség volt a válasz, hiszen a könyvelők tudják, hogy a számvitelben az egyik alapelv a „valódiság elve” (a kérdést valószínűleg nem könyvelő tette föl). Ezzel együtt persze azt is tudják, hogy sok mindent „le lehet papírozni”. Legfeljebb nem szabad.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.