Üzleti tippek

Az APEH a tutira megy

admin
admin

2010. 11. 18. 14:16

Már ombudsmani vizsgálat is bizonyítja, hogy az adóhivatal revizorai jobban szeretik a kicsi, jól körülhatárolható ügyeket, mint a nagy, de sikamlós problémákat.

Szabó Máté ombudsman saját hatáskörben vizsgálta a pénzügyi jogi problémákat, amelyeket felerősített a gazdasági válság. Az adóhatóság mellett a magánnyugdíjpénztárakat is vizsgálta, és megállapította, hogy ezek a nonprofit szervezetek profitorientált tevékenységet végeznek.

Az egyik probléma a méltányosság volt. Az APEH-en belül ezt kiemelten figyelik, mivel alapot adhat a korrupcióra. Ugyanakkor számos esetben a néhány ezer forintos tartozás behajtása sokkal több közpénzbe kerül, mint amennyihez a végén hozzá jut a hivatal – mondta a biztos.

Gazdaságossági-alkotmányossági problémát vet fel az, hogy az adóhivatallal szembeni alapvető elvárás a költségvetés bevételi oldalának a biztosítása. Adott esetben az átlátható állami pénzköltés többet jelentene, mint az adóhivatali szigor.

Veszélybe kerülhet a járadék

A magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban azt a megállapítást tette a biztos, hogy a jelenlegi jogszabályi és intézményi környezetben nincs garancia a járadékok maradéktalan kifizetésére.

A befizetett pénzből, és annak hozamából kalkulált járadék ugyanis nem biztos, hogy kitart a pénztártag haláláig. Ha előbb fogy el, akkor – a pénztár nonprofit jellege miatt – nincs saját tőkéje, amiből tovább fizethetné a járadékot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.