Üzleti tippek

Kiakadtak Orbánra a bankok

Meglepetésként érte a bankokat a banki különadó mértékének és alapjának megváltoztatása, amit kedden fogadott el a parlament, és nagyon károsnak tartják, ahogy a banki különadó időtartamának meghosszabbítását is - nyilatkozta a Magyar Bankszövetség elnöke.

Erdei Tamás elmondta: a keddi módosítás nagy meglepetés volt számukra, ugyanis nem volt szakmai egyeztetés a bankszövetség és a kormány között. Technikai változtatások mögé bújtatva a különadó mértékének növelésére került sor – tette hozzá. A jelenlegi szabályozás szerint a bankoknak 50 milliárd forintos adóalapig 0,15, az e feletti után pedig 0,5 százalékos adót kell fizetniük. A mostani módosítás a felső kulcsot 0,53 százalékra emelte. A hitelintézetek adóalapjaként meghatározott mérlegfőösszeg számításánál a csökkentő tételek között nevesített ügyletek az Európai Uniós relációkra is kiterjednek, vagyis az a bank, amelyiknek van az EU-ban leánybankja, az anyabank és az uniós leány közötti tranzakciókkal csökkentheti a bankadó alapját.

Erdei Tamás szerint teljességgel érthetetlen, hogy miért kellett a bankadó mértékét emelni. Az adókulcs emelésének hatása az előzetes számítások szerint bruttó 8 milliárd forint. Az adóalap változása nem mindenkit érint egyformán. A külföldi érdekeltségek súlya a bankszövetség elnöke szerint nem olyan jelentős, hogy emiatt érdemes volt az adóalapot módosítani. A 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz mellékelt, 2014-ig terjedő gazdaság- és költségvetés-politikai kitekintés szerint a pénzintézetek különadójából az idei 182 milliárd forint, és a 2011-es bevételi előirányzatban szereplő 187 milliárd forint után a következő három évben még 93,5 milliárd forint bevételt tervez a kormány.
A bankszövetség elnöke hangsúlyozta: ha a bankadó tartósan fennmarad, csökkenti a bankok aktivitását, ami fékezheti a gazdasági fellendülést. Hosszabb távú fenntartása a költségvetés bevételeit is csökkenteni fogja, és a bevétel nem lesz arányban ennek az árával – tette hozzá. Erdei Tamás emlékeztetett arra: a banki különadót az eredeti tervek szerint 2012-től kivezették volna, utána, ha addig megszületik, az uniós bankadó szabályozás keretrendszerét alkalmazták volna.

Azokban az uniós országokban, ahol bankadót vezettek be, a terhelés hatoda-nyolcada a magyarországi bankadónak – mutatott rá. “Ragaszkodunk ahhoz, hogy piackonform adót vezessenek be, a nem piackonform adók pedig szűnjenek meg. Nagyon veszélyesnek tartanánk, ha a banki különadó 2012-től az európai mértéket meghaladó mértékben fennmaradna” – mondta a bankszövetség elnöke.

Ajánlott videó