Üzleti tippek

Bennfentes kereskedéssel vádolják az OMV-vezért

admin
admin

2010. 11. 17. 17:50

Bennfentes kereskedés miatt vádat emeltek Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója ellen az osztrák vállalat Mol-részesedésének 2009. évi eladása kapcsán - közölte a vezérigazgató.

Ruttenstorfer a Dow Jones hírügynökségnek megerősítette a hírt, s elmondta: „az államügyészség elfogadta a Pénzpiaci Hatóság (FMA) javaslatát, hogy indítsanak ellenem eljárást”. Nehezen tudom megérteni, hiszen valamennyi OMV-részvényhez köthető tranzakciómat helyesen és átlátható módon hajtottam végre – tette hozzá. A vezérigazgató hangsúlyozta, „az eljárás semmilyen módon nem hátráltat munkámban, és természetesen továbbra is szándékomban áll kitölteni jövőre lejáró megbízatásomat”.

A vád azt a piaci tranzakciót kifogásolja, amely során Ruttenstorfer 2009. március 23-án 620 444 euró értékben vásárolt OMV-részvényeket egy héttel azelőtt, hogy a vállalat bejelentette a megállapodást az OMV 20,2 százalékos Mol-részesedésének eladásáról 1,4 milliárd euróért, a piaci ár kétszereséért. A tranzakcióval kapcsolatos vizsgálatokat már tavaly áprilisban elindította az FMA, amely 2009 augusztusában azt javasolta az államügyészségnek, mérlegelje a vádemelést az ügyben.
A vezérigazgató kijelentette: nyugodt abban, hogy a bíróság ítéletében felmenti a vád alól, s elmondta, a részvényvásárlás egy olyan program részét képezte, amely a vállalat irányítóit részesedéshez juttatja a vállalatban. A program előírja, hogy a részvényeket legalább három éven át kell birtokolnom, így nem is nyerhettem volna rövid távú piaci mozgásokon – tette hozzá. A bennfentes kereskedés Ausztriában három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A tárgyalás időpontja még nincs kijelölve.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.