Üzleti tippek

Nagy Anna: nőnek lenni mégsem olyan rossz

A kormány intézkedései elő kívánják segíteni a nők esélyegyenlőségét a munka világában; rossz beidegződés az, hogy a nők munkavégzésében a család, a gyermek hátráltató tényező - erről Nagy Anna kormányszóvivő beszélt hétfőn egy esélyegyenlőségi konferencián Budapesten.

Nagy Anna az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén úgy fogalmazott: a kormány lépései nagyon jó jelek arra, hogy “nőnek lenni, női munkavállalónak lenni, anyaként munkavállalónak lenni ebben az országban talán mégsem egy olyan nagyon rossz dolog”. Közölte, a kormány szeretné visszaállítani a hároméves gyest, támogatni fogják a gyesről visszatérők részmunkaidős foglalkoztatását, s szabályozták, hogy a nők negyven év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba.

Nagy Anna azt mondta: a gyermekvállalás után a munkahelyre visszatérő nőket az a döbbenet éri, hogy a munkaerőpiacon hirtelen “másodrendű, másodrangú munkavállalókká” váltak.
“Pedig nem lettünk butábbak, kevésbé ügyesek vagy rátermettek; mindössze annyi történt velünk, hogy anyák lettünk – tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, ez elég ahhoz, hogy az esélyegyenlőségben erősen korlátozottak listáján első vagy második helyre kerüljenek.

Bienerth Gusztáv, az AmCham elnöke elmondta, álláspontjuk szerint az esélyegyenlőségi kérdés az egyik legfontosabb tényezője a modern és demokratikus állam fejlődésének. Az esélyegyenlőség és a versenyképesség egymástól nem választható el. Közölte: érdekük, hogy Magyarország globális versenyképessége javuljon.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének képviseletében Darla Stencavage alezredes, helyettes katonai attasé azt mondta: a sokszínűség megértése és elfogadása alapvető fontosságú a munkahelyi vezetők számára. A konferencián délután először adják át az Amcham által létrehozott Női Kiválósági Díjat, az elismerés elnyerésének feltétele: “kiválóság a munkában és a magánéletben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!