Üzleti tippek

A Malév közel 14 milliárdot kaphat az államtól

admin
admin

2010. 11. 14. 06:36

A Malév tőkeemelésére 13,75 milliárd forintot irányoz elő a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat.

A szöveg szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a 14,374 milliárd forintnyi, tulajdonosi jog gyakorlásával kapcsolatos kifizetésnek a “döntő hányadát a Malév Zrt. tőkehelyzetének rendezése miatt kényszerülhet felhasználni”.

Legutóbb szeptember 24-én jelentették be, hogy részben hitelek tőkévé alakításával, részben készpénzzel összesen 14,7 milliárd forinttal a magyar állam megemeli a légitársaság jegyzett tőkéjét. Az 5,3 milliárd forint készpénzes tőkeemelést a költségvetés általános tartalékából teljesítették.

A magyar nemzeti légitársaság 2010 márciusában került ismét állami tulajdonba úgy, hogy 25,4 milliárd forint tőkeemeléssel 95 százaléknyi részvény birtokosa lett, míg a fennmaradó hányad az orosz állami Vnyesekonombank kisebbségi tulajdonában lévő AirBridge Zrt.-é maradt. Ebből 20,7 milliárd forint készpénz volt, a többi pedig adósság tőkévé alakítása.

Még a Bajnai-kormány idején 2,16 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt is kapott a Malév a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. Azóta, a szeptemberi bejelentés szerint az MNV a megfelelő likviditásának biztosítására további 5,7 milliárd forint hitelt nyújtott a légitársaságnak.

Júniusban Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a parlamentben azt mondta: a következő két évben a tőkepótláson túl több mint 30 milliárd forintra lesz szüksége a Malévnak, amely tavaly 25 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

Orbán Viktor miniszterelnök november elején tett kínai látogatása idején Chen Fenggel (Csen Feng), a Hainan Group elnökével tárgyalt egy magyarországi légitársaság létrehozásáról, illetve a Malév átalakításáról. A Hainan már a 2007 tavaszán zárult privatizációs folyamatban érdeklődött a Malév iránt, de végül nem tett ajánlatot a magyar nemzeti légitársaság megvásárlására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.