Üzleti tippek

Nagylelkűségi roham a Siemensnél

A nemrég zárult üzleti évben elért kimagasló nyereség szokatlan lépésre késztette a Siemens vezérkarát: az elektronikai és villamosipari óriáskonszern minden dolgozója ezer euró prémiumban részesül - jelentette be csütörtökön Peter Löscher, az igazgatótanács elnöke.

A cégvezetőség összesen 310 millió eurót oszt szét az alkalmazottak között. Ezen felül előrehozzák a szakszervezettel kialkudott 2,7 százalékos béremelést, amely így már 2011. február elsejétől hatályba lép.

Az ARD televízió kamerái előtt Löscher már-már meghatott hangon mondott köszönetet a konszern minden munkatársának a kimagasló üzleti sikerben vállalt részesedéséért. A Siemens idei üzleti nyeresége 4,1 milliárd euró lett, ez 63 százalékkal haladja meg a 2009. évi profitot.

A válságból való kilábalásnak persze ára volt – jegyzik meg berlini megfigyelők. 2008/09-ben a müncheni székhelyű konszern nem kevesebb mint 17 ezer dolgozójától vált meg, hogy lefaragja a tetemes bérköltségeket.
A világméretű gazdasági válságból kilábaló német cégeken sorra vesz erőt holmi nagylelkűségi roham, amelyre korábban nemigen akadt példa. Az ZDF televízió jelentetése szerint a Boschnál szintén több hónappal előbb emelkednek a bérek és fizetések, mint azt a tavasszal kötött megállapodás előirányozza. A BMW alkalmazottai fejenként 1000 eurós jutalmat kapnak, a Porsche dolgozóinak 2000 eurót hoz december elején a vállalati Mikulás.
Berthold Huber, a vasasszakszervezet (IG Metall) elnöke elégedetten nyugtázta a cégek nagyvonalúságát. A ZDF televízióban kijelentette, a jutalmak azt az elismerést fejezik ki, amellyel a főnökség tartozik a dolgozóknak a válság idején tanúsított helytállásért, a kemény munkáért. Egyúttal hangot adott annak az elvárásának, hogy a többi vállalat is követni fogja a Siemens, Bosch, BMW és a többiek példáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik