Üzleti tippek

Marad és átalakul a válságadó

A válságadó 2012 után megszűnik, de a kormány az érintett ágazatokkal új szabályozásról kezd tárgyalásokat - közöle Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Az érintettek mozgásterét némileg korlátozza, hogy az új szabályozástól már most tízmilliárdokat vár a kabinet.

“A válságadók, amelyek azoknak az ágazatoknak a közteherviselésbe való bevonására szolgálnak, amelyek az elmúlt időszakban nem kaptak lehetőséget arra, hogy arányos módon vegyenek részt a közteherviselésben, három évre, 2010-re, 2011-re és 2012-re szólnak, ezután megszűnnek” – fogalmazott a miniszterelnök szóvivője.

Hozzátette egyúttal, hogy a kormány tárgyalásokat fog folytatni ezen ágazatok szereplőivel egy új szabályozásról.

“Egy új szabályozást szeretnénk majd létrehozni és a jelenlegi becsléseink szerint ez az új szabályozás a jelenlegi válságadókból befolyó bevételnek körülbelül a felét fogja jelenteni bevételként a költségvetés számára” – mondta.

A részleteket firtató kérdésre annyit közölt, hogy az új szabályozás az érintett ágazatok arányos közteherviselésben való részvételét lesz hivatott szolgálni; hogy ez milyen formában történik meg, arról még tárgyalni kell.

Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke az MTV Ma reggel című műsorában szerdán azt mondta: a 2011-es költségvetés apró betűs részében az áll, hogy a brutális különadókat 2014-ben is kivetnék annak ellenére, hogy korábban azt ígérték, legfeljebb 2-3 évig maradnak a rendszerben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik