Üzleti tippek

Csökkent a Magyar Telekom nyeresége

A konszolidált bevételek 5,8 százalékos csökkenése mellett éves összehasonlításban 15,6 százalékkal 56,9 milliárd forintra esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti nem auditált jelentésben a társaság 452,6 milliárd forint bevételről számolt be a társaság a BÉT honlapján csütörtökön közzétett gyorsjelentésben.

Csak a harmadik negyedévben a nettó nyereség 24,51 milliárd forint volt, 7,7 százalékkal több a bázisnál. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők 3,3 százalékos éves növekedéssel 23,51 milliárd forintot vártak.

Az év első kilenc hónapjában a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 7,6 százalékkal 186,9 milliárd forintra esett vissza. A profit csökkenését a társaság az EBITDA mérséklődésével és a nyereségadó emelkedésével magyarázta, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése.

Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta, hogy a távközlési szektorra is kivetett különadó jelentősen befolyásolja a társaság eredményeit. Ebben az évben a különadó teljes összege várhatóan körülbelül 27 milliárd forint lesz, és várhatóan érinti majd az EBITDA-t is.

A társaság a kormányzati megtakarító intézkedések nyomán 5-7 milliárd forintos negatív hatással számol a 2010-es árbevételt és az EBITDA-t tekintve, de – jegyzi meg az elnök-vezérigazgató – várhatóan kisebb hatással lesznek az idei eredményekre. A 2010-es bevételek csökkenése a korábban várt 6-8 százalék helyett 6 százalék, a rendkívüli tételek – többek között a különadó – nélkül számított EBITDA csökkenése pedig a korábban számított 7-9 százalék helyett 7 százalék közelében lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik