Üzleti tippek

Leárazták a vezérigazgatókat

A költségvetési törvénytervezet a járulékplafon jövő évi összegét is tartalmazza. A kormány szándékai szerint a plafon a munkaadói járulékra is vonatkozna, így a vállalatok a kiemelkedően magas jövedelmű munkavállalók költségéből jelentős diszkontot kapnak.

A járulékfizetési felső határ – alias járulékplafon – egy naptári napra jutó összege jövőre 21 ezer forint – derül ki a benyújtott költségvetési javaslatból. Ez a határ idén napi 20 420 forint volt.

A járulékplafon azt a bért jelenti, amely fölött már nem kell a munkavállalónak nyugdíjjárulékot fizetni. Legalábbis ezt jelentette idén, jövőre már ez a határ vonatkozik majd a munkaadó által fizetett nyugdíjjárulékokra is az adótörvény tervezete szerint.

Amit praktikusan költségmegtakarításként érzékelhetnek a vállalatok a magas jövedelmű munkavállalóiknál – minél magasabb fizetést kap a munkavállaló, annál nagyobb a költségcsökkenés. A spórolás ezért az igazán kiemelkedő kereseteknél jelentős, de már a havi bruttó 638750 forint fölötti kereseteknél megjelenik a költségcsökkentő hatás.

A vállalatok terhein könnyítő szabályozás csökkenti az állami nyugdíjrendszer forrásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik