Üzleti tippek

A Bedőlt Ezis és a Sokasara Bt. is az APEH feketelistáján

Egyre több vállalkozás és magánszemély kerül fel az APEH-nak tartósan tartozók közé. A lista igazán színes, a Hertz szalámitól, a vicces cégekig terjed.

Szeptember végén 1912 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 3307 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl adóhatóságnak – derül ki az APEH honlapján közzétett adatokból.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 33,07 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 191,2 milliárd forinttal tartoztak szeptember végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 224,3 milliárd forintra rúgott. A valóságos tartozások azonban sok esetben ennél jóval nagyobbak lehetnek.

A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1912 cégből 137 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 1476 felszámolás, 81 pedig végelszámolás alatt áll, vagyis nem sok bevételre számíthat tőlük az APEH. A cégek között továbbra is sok a neve szerint kereskedelmi, szolgáltató társaság, de gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető.
Továbbra is a tartós adósok között van a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt. és a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak. Rajta van például a vállalati listán többek között a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a felszámolás alatt álló Cornexi Élelmiszeripari Zrt., Herz Szalámigyár Zrt. és a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány.

A vállalkozások között most is fellelhető egy csokorra való fura nevű cég, amelyek mind azonos székhelyre (Tatabánya, Komáromi út 31.) vannak bejegyezve, s az első kettőt kivéve felszámolás alatt állnak: 30 Búgócsiga 100429 Draugyreg Kft., Búgócsiga 100626 Gnikoiprocs Kft., Agyő Április Szolgáltató Kft., Bedőlt Ezis, Válságban Lévő Kft., Bedőlt Office Válságban Lévő Kft., Hasitasi Hármas Kft., Hasitasi Négyes Kft., Hasztalan Négyes Kft., Kacifánt Babér Kft., Kidőlt Tibhcet Kft., Rapidend Egy Válságban Lévő Kft., Sokasara Delta Kft., Sokasara Május Szolgáltató Kft., Sokasara Mars Kft., Sokasara Szaturnusz Kft.

A 15 vicces kedvű – egymástól vélhetően nem független – cégtulajdonos a 100 milliós küszöbbel számítva együttesen várhatóan legalább 1,5 milliárd forintot húz ki az adófizetők zsebéből. A magánszemélyek között ezúttal is megtalálható Akkad Imad, aki arról híresült el, hogy 2008 decemberében a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással szerepelt az APEH nagy adósok listáján, ahogy változatlanul olvasható az énekes Lang Györgyi, a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta neve is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!