Üzleti tippek

Simor zsebét tömi a Fidesz

Bár Simor András jegybankelnök komoly fizetéscsökkenést volt kénytelen elszenvedni idén, az egykulcsos adó némi vigaszt nyújthat neki jövőre: több mint 340 ezer forinttal lesz több a nettó fizetése, ami nagyjából 33 százalékos emelkedés. Persze nem csak ő jár sokkal jobban.

Az Orbán-kormány nemzetközi konfliktusokat is fölvállalt annak érdekében, hogy csökkenthesse a jegybank elnökének a fizetését, az egykulcsos adó bevezetésével viszont jócskán megnöveli a nettó bérét: 1 millió 39 ezer 715 forintról 1 383 ezer 209 forintra.

A jegybank elnöke tehát a saját bőrén fogja érezni a kormányfő állításának igazságát, hogy „senki nem fog rosszabbul járni”, szemben a bruttó 285 ezer alatt gyermektelen keresőkkel, akik – ha nem nő a fizetésük – az adótörvény-javaslat szerint csökkenni fog a nettó bérük. Simor András jobban is járhatna egyébként, ha igénybe vehetné a családi kedvezményt, de már felnőttek a gyermekei, ezért nőhet csak 33 százalék körül a nettó fizetése.

Hasonló helyzetbe került Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Szervezetének (PSZÁF) elnöke, bár a fizetését nem sikerült – a jegybankétól eltérően – a szervezet honlapján megtalálni, valószínű, hogy a salátatörvényben elfogadott limit (az átlagbér legfeljebb tízszerese a lehetséges legmagasabb fizetés a költségvetési szerveknél) alapján bére megegyezik Simor Andráséval. Könnyen lehet, hogy még a jegybank elnökénél is jobban jár az új adórendszerrel, a PSZÁF honlapján elérhető szakmai életrajza szerint 4 gyermeke van, ám nem tudjuk hány után kap még családi pótlékot.

Általában nem kell félteni az állami vezetőket attól, hogy az új adórendszer kárvallottjai lennének. Semjén Zsolt például 1 101 900 forintot keres – olcsó szóviccekre adhat okot, hogy ezt ráadásul tárca nélküli miniszteri besorolás alapján kapja, tehát nincs hová tennie, a fogyasztásával így kénytelen lesz pörgetni a gazdaságot -, és 231 900 forintot, mint képviselő, az adóváltozás neki is jól jön. Majdnem 210 ezer forinttal nő januártól a nettó bére, családi kedvezmény nélkül.

Az államtitkárokat sem kell sajnálni, legalábbis anyagi okok miatt. Példának okáért Hoffmann Rózsa 997 200 forintot keres államtitkárként, és 231 900 forintot képviselőként, az adóváltozással csaknem 190 ezer forintot nyer családi kedvezmény igénybevétele nélkül, majdnem 30 százalékkal emelkedik a nettója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik