Üzleti tippek

Orbán-bérkalkulátor: ennyit kap kézhez jövőre

Lapunk kalkulátorával kiszámolhatja, mennyi személyi jövedelemadót kell fizetnie jövőre önnek és házastársának vagy élettársának (ha van). Ellenőrizheti, igazat mondtak-e, akik szerint senki sem jár rosszabbul 2011-ben, s kiderítheti, az ön zsebébe mennyivel kerülhet több vagy esetleg kevesebb.

Kalkulátorunkból megtudhatja, hogyan változik jövőre a nettó fizetése. Családi kedvezményt akkor tud igénybe venni, ha gyermek(ek)et nevel, akik után családi pótlékra jogosult.

Ha nem nevel gyermeket, kérjük jelölje be az első lehetőséget. Ha van gyermeke, de házastársa (élettársa) veszi igénybe a családi kedvezményt, és azt teljes egészében fölhasználja, kérjük válassza a második pontot. Ha ön veszi igénybe a családi kedvezményt, ekkor kérjük válassza a 4. lehetőséget, és írja be a mezőbe gyermekei számát. Ha marad felhasználható adóalap-kedvezménye, akkor azt ki fogja írni a program. Így kiszámíthatja házastársa (élettársa) nettó fizetését is, ha kiválasztja a 3. lehetőséget, és beírja a még felhasználható adóalap-kedvezmény összegét a mezőbe (a kedvezmény ugyanis megosztható).

Ha még/már nem nevel gyermeket (vagy legalábbis már nem jogosult családi pótlékra), és bruttó 284 ezer forint fizetés alatt keres, akkor azt tapasztalhatta, hogy csökken a nettó bére jövőre. Ennek oka az adójóváírás szabályainak tervezett átalakítása. Akadnak, akik szerint ön emiatt még nem jár rosszabbul, hiszen ha emelik a bérét 3-4 százalékkal, marad ugyanennyi a nettója. Ezen érvelők persze nem számolnak sem a béremelés esetleges elmaradásával, sem az infláció elértéktelenítő hatásával, ám rendületlenül hajtogatják, senki sem jár majd rosszabbul. (V.ö. még Hofival: nálunk az szempont, hogy a dolgozó járjon jól! Ott a járda!)

Ha jogosult családi pótlékra, akkor viszont mindenképp növekszik jövőre a nettó bére. Hogy mennyire erőteljesen, az a bére nagyságától, és a gyermekei számától is függ. A nettó bér növekedése szempontjából a lehető legjobb elrendeződés egy magas fizetés, és legalább 3 gyermek. Bruttó 450 ezer forintos fizetésnél például közel 110 ezer forinttal nő a nettó bér, és még marad felhasználható adóalap-kedvezmény. (A 2010-es adatok tekintetében a kalkulátor némileg pontatlan, nem számol az idei gyermekkedvezménnyel – ez csak a legalább 3 gyermeket nevelőknél játszik szerepet.)

Idén a 3 gyermek után járó adókedvezmény 12 ezer forint ( 3 x 4000 forint), jövőre 99 ezer forint. Idén az egy, illetve kétgyermekesek egyáltalán nem vehettek igénybe adókedvezményt, jövőre gyermekenként viszont 10 ezer forint erejéig csökkenthetik a befizetendő adójukat. Fontos, hogy az adókedvezmény megosztható, érdemes a kalkulátorunkat mindkét szülő fizetésével végigszámolni, a megmaradt adókedvezmény összegét (a program az utolsó sorban írja ki, ha van) beírva a harmadik választási lehetőséghez tartozó mezőbe.

Akinek nincs gyermeke, de nem szeretne az új adórendszer vesztese lenni, annak bizony jól kell keresnie, mondjuk legalább bruttó 285 ezer forintot, hogy nagyjából pénzénél legyen. Ám jobb a több: bruttó 500 ezer forintnál például már csaknem 40 ezer forinttal emelkedik a nettó fizetés.

A járulékplafon értéke még nem ismert, de ez sok vizet amúgy sem zavar, csak a nagyon magas fizetések esetében van jelentősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik