Üzleti tippek

Az állam visszavenné a Molt

Megvenné az állam a Szurgutnyeftyegaz Mol-részesedését - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. Az orosz cég szabadulna a pakettől, a tárgyalások folynak.

El akarjuk adni a részesedést, és állandó tárgyalásban állunk a Mollal” – mondták az orosz cégnél a Reuters tudósítójának érdeklődésére. A negyedik legnagyobb orosz olajvállalat fontolgatja 21,2 százalékos tulajdonrészének az eladását a Molban – mondta a forrás a Reutersnak.

Az orosz vállalati forrás azután nyilatkozott, hogy a Bloomberg hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán egy interjúban azt mondta, Magyarország meg akarja vásárolni az orosz Szurgutnyeftyegaz a Mol-ban lévő 21,1 százalékos részesedését.
A minisztérium sajtóosztályán cáfolták, hogy Fellegi Tamás ilyen kijelentést tett volna. Közölték, helyreigazítást kértek a Bloombergtől, és hamarosan részletes közleményt adnak ki. A Bloomberg jelentése szerint Fellegi Tamás azt mondta, hogy a részvények megvásárlását Magyarország a piacról finanszírozhatná. “Szerintünk hasznos lenne az államnak, ha a Mol részvényesévé válna a Surgutneftegas-részesedés megvásárlásával” – idézte a hírügynökség a minisztert.

A Bloomberg hírére a Mol árfolyama közel 3 százalékkal nőtt csütörtökön a BÉT-en.
Nem valószínű, hogy a magyar állam megvásárolja a részvénypakettet, hiszen ezzel több mint 1,5 százalékponttal növelné az államháztartási hiányt – mondta az fn.hu kérdésére Herczenik Ákos, a Raiffeisen részvényelemzője. Inkább reális forgatókönyv, hogy egy megállapodási csomag részeként születik döntés a részvénypakettről is, a magyar és az orosz kormány több ügyben is tárgyalnak – tette hozzá az elemző.

Fellegi a Malévről is beszélt a hírügynökségnek. Elmondta, a légitársaság 5 százalékos kisebbségi tulajdonosával, az orosz Vnyesekonombankkal közel állnak a megegyezéshez. A pakettet nem tartaná sokáig az állam, hanem azt befektetőre bíznák.

Forrás: MTI, fn.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik