Üzleti tippek

Tárgyalna a kormánnyal a Vodafone

A Vodafone Magyarország tárgyalásokat kezdeményez a kormányzattal az extra adó miatt - a cég szerint - veszélybe került további fejlesztésekről.

A Vodafone Magyarország közleményében idézi Marchhart Pált, a távközlési társaság vezérigazgató-helyettesét, aki szerint a különadó veszélyezteti “az ország versenyképessége szempontjából nagyon fontos” harmadik és negyedik generációs mobilhálózatok fejlesztését.

A közleményben leszögezik, hogy a Vodafone Magyarország megérti a kormányzat azon szándékát, hogy a költségvetés számára további forrásokat teremtsen elő, annak érdekében, hogy az Európai Unió és a nemzetközi pénzügyi intézmények által elvárt hiánycélt teljesíteni tudja.

“A különadó ránk jóval nagyobb terheket ró, mint versenytársainkra. Minden eszközzel arra törekszünk, hogy ügyfeleink és dolgozóink ebből a lehető legkevesebbet érezzék meg. Tárgyalásokat kezdeményezünk a kormányzattal az extra adó miatt veszélybe került, a fogyasztók érdekeit és a magyar gazdaság versenyképességét is szolgáló további fejlesztések sorsát illetően” – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

A távközlési szektortól 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikai szektortól évente 70 milliárdot, a kereskedelmi áruházláncoktól 30 milliárdot vár a kormányzat a válságadó révén.

A távközlési tevékenységet végző társaságoknak az adóalap 100 millió forintot meghaladó, de 500 millió forintot meg nem haladó része után 2,5 százalék, az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 4,5 százalék, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó része után 6,5 százalék adót kell fizetniük. 100 millió forint alatt a távközlési cégüknek nem kell különadót fizetniük.

Az Országgyűlés hétfőn döntött a válságadók bevezetéséről.
Orbán Viktor kormányfő múlt szerdán jelentette be, hogy további válságadókat kívánnak bevezetni, amelyek a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektort és a kereskedelmi áruházláncokat érintik 3 éven keresztül, már 2010-ben is.

Ki mit lép most?

A magán-nyugdíjpénztári rendszer jövőjéről, és az újabb válságadókkal sújtott szektorok (kiskereskedelem, energetika, távközlés) lehetséges válaszlépéseiről olvashat bővebben a csütörtökön utcára kerülő Figyelőben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik