Üzleti tippek

Elszámolta magát Orbán

Orbán Viktor szerint mindenki jobban jár az új adórendszerrel, valójában nem. Még a Magyar Nemzet által közölt számok szerint sem. S még akkor sem, ha 5 százalékos emelésről fog szólni majd az országos bérajánlás.

„Mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be” – mondta Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben. A számok azonban azt mutatják, hogy a bruttó 290 ezer forint alatt kereső gyermeket nem nevelők rosszabbul járnak majd. Ebben a cikkünkben tekinthetők meg azok a számok, grafikonok, amelyek az adóváltozás hatását mutatják a gyermekteleneknél (illetve azoknál a gyermekeseknél, akiknek nem jár már a családi pótlék). Bár a cikkünk még az adótörvényjavaslat nyilvánosságra hozatala előtt született, a számok továbbra is érvényesek, hiszen a kiszivárgott paraméterek szerepelnek a törvényjavaslatban.

Tehát az átlagkeresetnél (havi bruttó 202 921 forint) 3 848 forinttal csökkenne a nettó kereset. De az alacsony keresetűek zsebe sem vastagodna: például bruttó 90 ezer forintnál 1857 forint lenne a nettó bércsökkenés.

Sajátos módon az ellenzékiséggel nehezen vádolható Magyar Nemzetben közölt táblázat is ezekkel a számokkal van összhangban. Igaz, a Magyar Nemzet táblája szerint 2012-ben, 2013-ban már valóban mindenkinek nő a nettója az idei évhez képest (a lap feltehetően változatlan adójóváírással számol).

A kormányzat 5 százalékos béremelkedést fog javasolni az országos érdekegyeztetésen lapunk információi szerint, ha ez megvalósul, elmondható lesz, hogy senkinek sem csökken a nettója. Az országos bérajánlás azonban nem kötelező érvényű, ráadásul a dolgozók egy része még így sem „járna jól”, hiszen a fizetésének reálértéke (vásárlóereje) ebben az esetben is csökkenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik