Üzleti tippek

Román cég lehet az idei kgfb fekete lova

Átrendeződik a kampányidőszak előtt a kötelezős piac. Az AIM Általános Biztosító befejezi kötelezős tevékenységét, de jön helyette a román ASTRA.

A kivonuló AIM közel 40 ezres kötelezős ügyfélkört hagy maga után, akiket a hírek szerint értesítettek arról, hogy idén december 31-ével megszűntetik tevékenységüket. Az ügyfeleknek, így mindenképpen új társaságot kell majd választaniuk még november folyamán. A biztosítónak egyformán voltak magán és flottaügyfelei is, bár jellemzően – 80 százalékban – személyautók alkották a biztosítottak körét. A biztosító kötelezős pályafutása nem volt hosszú életű, alig másfél éve kezdtek el ezzel foglalkozni, miután felvásárolták a TIR Biztosító Egyesület kgfb állományát.

Rácz István, a Biztositas.hu vezetője szerint egy társaságnak 100-150 ezres kötelezős állománnyal kell rendelkeznie, ahhoz hogy rentábilis legyen ezen üzletága. Ez egyben azt is jelenti véleménye szerint, hogy több cég is követni fogja az AIM-et.
A kgfb-s szolgáltatók száma eközben új szereplőt is kap az ASTRA Biztosító személyében. A cég a román piac legnagyobb biztosítója, magánszemélyek tulajdonában áll. A cég az állami ADAS cégből kiválva jött létre, és mára Románia egyik vezető biztosító társaságává vált, több mint 240 biztosítási fiókot üzemeltet.

A biztosító sajátja ráadásul az lesz, hogy nem fióktelepet nyit hazánkban, hanem határon át nyúló szolgáltatást biztosít – mondja Németh Péter a CLB alkusz cég vezetője. Ennek azért van jelentősége, mert a román kötelezős piac még a magyar áraknál is 50 százalékkal olcsóbb árakat kínál. Nagy kérdés, hogy most, amikor a hazai biztosítók arról panaszkodnak, hogy a kgfb-s árakban maximum 5 százalék tartalék van, bejön-e egy új szereplő, aki ennél akár sokkal jobban alámehet az áraknak. (Tavaly 25-27 ezer forint volt kampányidőszakban a kötelező biztosítások átlag díja – a Biztositas.hu felmérése szerint).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik